Sprogimas

Pasaulinę aortos dieną – nemokami tyrimai, galintys padėti išvengti tragedijos

Šiandien minima Pasaulinė aortos diena, bet apie šios arterijos aneurizmą, kuri gali kainuoti gyvybę, vis dar žino nedaugelis. Tyli ir klastinga kraujagyslių liga kasmet pražudo šimtus tūkstančių visame pasaulyje, o kai kuriais atvejais mirtingumas nuo jos gali siekti net 80 procentų. Medikai skatina žmones atkreipti dėmesį į tykantį pavojų, užbėgti ligai už akių ir reguliariai tirtis – kartais tai gali tapti vieninteliu būdu išsaugoti gyvybę.

Simptomų galite nejausti

Aorta – tai stambiausia žmogaus organizmo kraujagyslė, kuria kraujas iš širdies keliauja per visą kūną. Aneurizma – tai kraujagyslės išsiplėtimas, kai aortos skersmuo viršija savo normalų skersmenį pusantro karto.

Endovaskulinių specialistų asociacijos prezidentas ir „Kardiolitos klinikų“ kraujagyslių chirurgas Artūras Mackevičius aortos plėtimąsi aiškina paprastai: „Pavyzdžiui, jei padangoje didėja slėgis, ateina laikas, kai ji nebeatlaiko. Atitinkamai tai galima palyginti su aortos diametro didėjimu ir su tuo susijusia pasekme – aortos plyšimu, kuris žmogaus sveikatai yra lemtingas“.

Lietuvoje, remiantis pasaulinėmis rekomendacijomis, operacinis gydymas vyrams taikomas, kai aorta išsiplečia iki 55 milimetrų, moterims – 50-ties. Tiesa, apie 10 procentų aortų plyšta net nepasiekusios tokių skaičių.

„Dažniausiai ši liga yra tragiška todėl, kad plyšus aortos aneurizmai, operuojant ar gydant, mirtingumas gali siekti 80 procentų net ir išsivysčiusiose šalyse. Kartais plyšimas yra vienintelis ligos simptomas, todėl iki šio momento žmogus gali ramiai gyventi ir net nežinoti, kas vyksta“, – pabrėžia „Kardiolitos klinikų“ gydytojas A. Mackevičius.  

Plyšusi aneurizma sukelia staigų ir aštrų skausmą, žmogus gali prarasti sąmonę. Tiesa, kai kuriais atvejais simptomai gali pasireikšti ir anksčiau, pavyzdžiui, skausmais nugaroje ar kojoje.

Lietuvoje kasmet atliekami keli šimtai planinių ir skubių aortos aneurizmos operacijų. Jei operacija yra suplanuota, mirtingumas siekia vos kiek daugiau nei procentą.

Ligą galima paveldėti

Medikai pabrėžia, kad geriausias būdas užkirsti kelią ligai – prevenciškai tikrintis, nors tai Lietuvoje vis dar nėra itin populiaru.

„Pastebiu, kad mūsų šalyje vis dar nemadinga tirtis organus, nors šią ligą gali parodyti echoskopas – o pats tyrimas yra greitas, neskausmingas ir nebrangus. Dabar dažniausiai žmonės pasitikrina kepenis, inkstus, o į aortą niekas nekreipia dėmesio. Šią ligą visame pasaulyje dažniausiai nustato urologai – jie tikrina inkstus, šlapimo pūslę, kuri yra pakeliui į aortą, ir būtent taip nustato aneurizmą“, – pasakoja A. Mackevičius.

Aortos aneurizmą gali lemti keli veiksniai – netinkamas gyvenimo būdas, žalingi įpročiai, tokie kaip rūkymas, padidėjęs cholesterolis. Liga taip pat gali būti paveldima ir dažniausiai nustatoma vyrams nuo 65-erių metų ir moterims nuo 75-erių. Tiesa, specialistai neatmeta, kad ateityje sergančiųjų amžius gali jaunėti.

Nemokamas tyrimas – 3 miestuose

„Kardiolitos klinikų“ kraujagyslių chirurgas A. Mackevičius prisimena, kad pernai minint Pasaulinę aortos dieną Vilniaus Katedros aikštėje buvo pastatyta palapinė, kurioje buvo galima nemokamai išsitirti dėl ligos.

Pasak mediko, per 6 valandas ištirta daugiau nei 400 žmonių ir tokia akcija keliems jų, tikėtina, padėjo išsaugoti gyvybes. „Sulaukėme tikrai nemažai žmonių, norinčių išsitirti. Tarp ištirtų 420-ties žmonių, 4-iems nustatėme aortos aneurizmų atvejus. Iki tol šie pacientai net nežinojo, kad gali turėti tokią problemą – ir tai tik parodo ligos klastingumą“, – prisimena gydytojas.

Jis priduria, kad šiemet, rugsėjo 19-tąją rengiama dar didesnė akcija. Šį kartą palapinė stovės ne tik Vilniuje prie MO muziejaus (nuo 12.00 val. iki 17.00 val.), bet ir Kaune prie LSMU ligoninės Kauno klinikų pagrindinio įėjimo (10 val. iki 15 val.) bei Klaipėdoje prie Jūrininkų ligoninės (nuo 10 val. iki 15 val.). Tikimasi, kad taip ne tik daugiau žmonių sužinos apie šią klastingą ligą, bet ir kur kas daugiau gyventojų per šią akciją galės išsitirti. Gydytojas primena, kad toks echoskopinis tyrimas yra neinvazinis, neskausmingas ir užtrunka vos kelias minutes.

SAM nuotrauka



Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode