Sprogimas

Į gydymo įstaigas pradedamos tiekti pirmosios gripo vakcinos

Į gydymo įstaigas pradedamos tiekti pirmosios gripo vakcinos – šią savaitę bus paskirstyta trečdalis, t.y. apie 80 tūkst. vakcinos dozių, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiemet, kaip ir anksčiau, kompensuojamomis gripo vakcinomis bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys.

Rengiantis ateinančiam gripo sezonui Valstybinė ligonių kasa iš viso nupirko kiek daugiau nei 236 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių – 40 proc. daugiau nei pernai. Įsigijimui iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) skirta 2,2 mln. eurų.

„Kaip jau skelbta, prioriteto tvarka šį sezoną nuo gripo bus skiepijami medicinos darbuotojai. Jų vakcinacija būtina, nes, suprastėjus epidemiologinei situacijai tiek dėl koronaviruso, tiek dėl gripo, būtent jie turėtų teikti pagalbą ligoniams“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Lietuvoje nemokamai nuo gripo skiepijami vyresni nei 65 metų žmonės ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis (onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų, ir kt.), nėščios moterys, taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiais žmonėmis.

SAM tvirtina, kad pasibaigus ligonių kasų įsigytoms vakcinoms, rizikos grupėms priklausantys gyventojai ir toliau galės skiepytis – iš PSDF už kiekvieną įsigytą dozę įstaigoms bus kompensuojama 9,12 euro – tiek už vieną vakcinos dozę VLK šiemet moka tiekėjui. Kompensacijos nebus skiriamos, jei įstaiga VLK vakcinos neturės ne dėl to, jog ji baigėsi, o dėl, pavyzdžiui, vėluojančio pristatymo, taip pat šį tvarka negalios įstaigoms, neturinčioms sutarties su ligonių kasa.

Skiepų svarbą sudėtingu metu ypatingai akcentuoja Pasaulio sveikatos organizacija, žinomi Lietuvos medikai bei epidemiologai. Dėl skiepų gyventojai kviečiami kreiptis į savo šeimos gydytojus.

SAM nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode