Sprogimas

Santaros klinikose transplantuojamos kepenys iš Latvijos – į Lietuvą jos atgabentos sraigtasparniu

Penktadienio popietę Vilniaus Santariškių eismo žiede Lietuvos kariuomenės sraigtasparniu skubiai transplantacijos operacijai atskraidintos kepenys iš Latvijos. 

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos tarptautinį transplantacijos koordinavimo procesą pradėjo dar ketvirtadienio vakarą, kai Latvija pasiūlė transplantacijai tinkamas kepenis. Patikrinus recipientų registrą, Latvijai pateiktas atsakymas, kad kepenys yra tinkamos Lietuvos recipientui.  

Skubiam organo iš kaimyninės šalies pergabenimui pasitelktas Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnis. Jis, kartu su Lietuvos medikų komanda, vadovaujama Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų pilvo chirurgo Vitalijaus Sokolovo, į Latviją išvyko ankstų penktadienio rytą. 

Penktadienį priešpiet kepenys atgabentos į Lietuvą. Vilniaus Santariškių eismo žiede sraigtasparnis nusileido 10:35 val., jos skubiai pristatytos transplantacijos operacijai VUL Santaros klinikose. 

Tai dešimtas tarptautinis donorystės procesas šiais metais. 2020 metais į Lietuvą iš Latvijos jau yra įvežtos širdis ir kepenys, iš Lietuvos į kitas šalis (Šveicariją, Latviją, Vokietiją) išvežtos keturios kepenys, širdis, dveji plaučiai. 

Tarptautinės organų donorystės esminis principas yra tas, jog užsienio šalims donoriniai organai pasiūlomi tik tuomet, kai savo šalyje gydomiems recipientams dėl medicininių parametrų jie yra netinkami. 

Šiuo metu organų transplantacijos Lietuvoje laukia 413 recipientų. Iš jų - 90 žmonių laukia kepenų, jų transplantacijų 2020 metais atlikta jau 13.

Organų transplantacija yra dviejų lygiaverčių dedamųjų – aukštų medicinos pasiekimų ir pačios didžiausios pagarbos verto kilnaus artimųjų sprendimo – rezultatas, kuris suteikia galimybę pasveikti ar pagerinti gyvenimo kokybę sunkiai sergantiems ligoniams.

Išreikšti savo pritarimą organų donorystei gali kiekvienas pilnametis pilietis. Tai padaryti galima pasirašant sutikimą organų donorystei, o pasirašius – tai ypač svarbu – apie tai pasikalbėti su artimaisiais, kurie ir priimta lemiamą sprendimą mirties atveju.

Pasirašyti sutikimą Donoro kortelei gauti galima Nacionaliniame transplantacijos biure prie SAM, bet kurioje gydymo įstaigoje, taip pat visose „Eurovaistinės“ vaistinėse. Pasirašyti taip pat galima ir internetu: https://ntb.lt

Nacionalinio transplantacijos biuro nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode