Parama dėkojame




Sprogimas

Kokiais atvejais už vaikų dantų breketus ir plokšteles kompensuoja ligonių kasos?

​Šiaulių teritorinė ligonių kasa (TLK) sulaukia gyventojų klausimų, kokiais atvejais kompensuojama už vaikų dantų breketus ir ortodontinius aparatus (plokšteles). Primename, kad esant tam tikroms ligoms ir būklėms šios priemonės kompensuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto.

„Pirmiausia reikėtų kreiptis į pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios vaikas prirašytas, gydytoją odontologą, kuris esant būtinybei vaiką siunčia gydytojo ortodonto konsultacijai. Gydytojas ir sprendžia, ar vaikui reikia dantų breketų, ar plokštelės", – pabrėžia Šiaulių TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Inga Kvedarienė.

Pasak jos, vaikų ortodontinių anomalijų gydymo kompensavimą reglamentuoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymas „Dėl ortodontinių aparatų skyrimo ir kompensavimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis tvarkos aprašo patvirtinimo“. Minėtame įsakyme nustatyta, kad ortodontinių anomalijų gydymas, naudojant nuimamus ortodontinius aparatus (plokšteles) ir breketų sistemas, iš PSDF biudžeto lėšų gali būti kompensuojamas vaikams iki 18 metų. Ortodontinių anomalijų gydymas gali būti kompensuojamas tais atvejais, kai vaikams yra diagnozuotos vaikų ortodontinės anomalijos, kurių sąrašas pateiktas minėtame įsakyme.

Kompensuojamieji breketai vaikams iki 18 metų skiriami esant įgimtoms veido bei žandikaulių anomalijoms ir deformacijoms – gomurio nesuaugimui, lūpos nesuaugimui, įgimtoms kaukolės ir veido kaulų formavimosi ydoms. Taip pat kompensuojamieji breketai gali būti skiriami esant adontijai, įstrigusiems ar suspaustiems dantims (išskyrus trečiuosius krūminius dantis). Per visą vaiko gydymo laiką, kuris gali trukti iki 5 metų, iš PSDF mokama ne daugiau kaip už 3 breketų sistemas.

Kompensuojamosios ortodontinės plokštelės vaikams iki 18 metų skiriamos tokiu atveju, kai gydytojas ortodontas nustato dantų raidos ir dygimo sutrikimų, dantų ir veido anomalijų, taip pat įgimtas veido ir žandikaulių anomalijas bei deformacijas. Per visą vaiko gydymo laiką, kuris gali trukti iki 5 metų, iš PSDF mokama ne daugiau kaip už 3 ortodontines plokšteles (kiekvienam žandikauliui).

Jei ortodontinis gydymas nebaigiamas, kol vaikui sukanka 18 metų, ortodontinių aparatų, naudojamų šiam gydymui, išlaidos ir toliau kompensuojamos PSDF biudžeto lėšomis, bet ne ilgiau kaip 5 metus nuo ortodontinio gydymo pradžios.

Už ortodontinę plokštelę iš PSDF biudžeto kompensuojama 85,98 euro, už breketų sistemą – 687,71 euro. Sumokama paslaugas vaikui suteikusiai gydymo įstaigai.

Taigi, jeigu vaikas su siuntimu bus konsultuojamas gydymo įstaigoje, turinčioje sutartį su teritorine ligonių kasa dėl gydytojo ortodonto konsultacijų teikimo, ir konsultacijos metu gydytojas ortodontas patvirtins diagnozę, kuri nurodyta minėtame įsakyme, tai gydytojo ortodonto konsultacija ir paskirti ortodontiniai aparatai (plokštelės) ar breketų sistemos bus apmokėti iš PSDF biudžeto lėšų.

Išduodamas siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai, gydytojas turi nurodyti bent tris gydymo įstaigas, kuriose teikiamos tokios paslaugos.

Kurios gydymo įstaigos yra sudariusios sutartis su TLK dėl ortodontinių paslaugų teikimo, nurodyta Šiaulių TLK interneto svetainėje http://www.siauliutlk.lt, pasirinkus skyrelį „Gyventojams“/„Paslaugų paieška“/ ir pažymėjus paieškos langelį „Ortodonto odontologo“. 

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode