Sprogimas

Mokslininkai nustatė genų, lemiančių didesnę tikimybę susirgti sunkios formos COVID-19

Mokslininkai penktadienį pranešė nustatę genų variantų, dėl kurių pacientams labiau tikėtina susirgti sunkios formos koronavirusines infekcija COVID-19.

Šis svarbus tyrimas gali padėti sukurti naujų vaistų arba pritaikyti esamus preparatus, kad pacientų galimybės išgyventi padidėtų.

Aiškindamiesi, kodėl kai kuriems naujuoju koronavirusu užsikrėtusiems žmonėms išsivysto sunkus plaučių uždegimas, tyrėjai Jungtinėje Karalystėje išanalizavo daugiau kaip 2 000 kritiškai susirgusių pacientų genų mutacijas.

Šiuos duomenis jie lygino su kontrolinės grupės genų ypatumais ir nustatė iki aštuonių DNR sekų, būdingesnių COVID-19 pacientams.

Tyrėjai nustatė, kad šios sekos susijusios su uždegimo procesą lemiančiu organizmo atsaku ir imuninės sistemos reakcijomis į patogenus, įskaitant naująjį koronavirusą.

Atlikus tolesnę kompiuterinę analizę buvo susitelkta į du konkrečius genus – TYK2 ir CCR2 – koduojančius uždegimo procese dalyvaujančius baltymus.

Nustatyta, kad asmenys, kurių organizmas gamina daugiau fermento TYK2, atrodo labiau linkę susirgti sunkios formos koronavirusine infekcija.

„Mėginame išnarplioti itin sudėtingą žmogaus imuninę sistemą, kad surastume svertus, kuriuos galėtume paspausti ir taip pakeisti [ligos] baigtį pacientui“, – sakė Edinburgo universiteto genetikos specialistas Kennethas Baillie (Kenetas Beilis), žurnale „Nature“ paskelbto straipsnio pagrindinis autorius.

„Genetikos grožis – kad ji gali prognozuoti galimą vaisto poveikį. Kas iš tiesų jaudinama šioje studijoje – kad radome genus, kurie yra tiesiogiai terapiškai susiję, taigi, jie mus tiesiogiai veda prie gydymo [metodų]", – aiškino jis.

K. Baillie sakė, kad rinkoje jau esama preparatų, ribojančių TYK2 poveikį. Vadinamieji JAK inhibitoriai dažnai skiriami gydant lėtines ligas, tokias kaip vėžys ar artritas.

„Parodėme, kad žmonėms, kuriems gaminasi daugiau TYK2, COVID pavojus didesnis. Ir yra jį slopinantis vaistas“, – žurnalistams vaizdo ryšiu sakė genetikas.

Studijos autoriai pažymėjo, kad šiuo metu atliekami antikūnų terapijos, blokuojančios imuniniame atsake dalyvaujantį baltymą CCR2, klinikiniai bandymai.

Mokslininkai pažymėjo, kad būtini didelio masto bandymai, siekiant patikrinti, ar jų atrastas potencialus gydymo metodas yra veiksmingas sunkios formos COVID-19 sergantiems pacientams.

Viešosios įstaigos „Genomics England“ vyriausiasis mokslininkas Markas Caulfieldas (Markas Kolfildas), vadovaujantis Nacionalinio sveikatos tyrimų instituto (NIHR) Biomedicinos tyrimų centrui, penktadienį paskelbtą studiją pavadino „puikiu rezultatu“.

Jis sakė, kad studijos autorių atliekami pacientų genomo tyrimai gali padėti sukurti genų „variantų, keičiančių mūsų imlumą COVIDui, išsamų katalogą“.

„Ir, galbūt, tuo pačiu rasime naują gydymo būdą, padėsiantį žmonėms geriau tai atlaikyti“, – pridūrė M. Caulfieldas.

Budas.lt archyvo nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode