Sprogimas

Ką valgyti susirgus?

Tinkama mityba padeda greičiau įveikti ligą ir pasveikti. Dietistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kokius produktus rinktis ir kaip gaminti, kad būtų galima lengviau pasveikti pasigavus virusą ar susirgus peršalimo ligomis.

Išlaikykite skysčių balansą

Pajutus viruso sukeltos ligos simptomus, sveikatos specialistai rekomenduoja pereiti į poilsio režimą, palaikyti skysčių balansą, gerai išsimiegoti. Dietistė Vaida Kurpienė sako, kad su liga kovojančiam organizmui tinkamai paskirstyti energiją padeda maistas. „Labai svarbu nepersivalgyti, vartoti produktus, kurie yra lengvai virškinami. Geriau valgyti dažniau ir mažesnėmis porcijomis. O jeigu apetitas dingo, nevalgykite per prievartą. Bet skysčius, pavyzdžiui, šiltas arbatas, vartokite nuolat – neleiskite organizmui dehidratuoti“, – pataria dietistė.

Pasak V. Kurpienės, jeigu ligonis nebejaučia troškulio, tai yra požymis, jog organizme reikia skubiai atkurti skysčių balansą. Mat trūkstant skysčių, organizmas negali pilnu pajėgumu kovoti su viruso sukeltais uždegimais. „Gerti vien gryną vandenį gali būti sunku, todėl geriau rinktis šiltą arbatą ir po truputį gurkšnoti visą dieną. Arbatų pasirinkimas yra gausus, tiesiog gerkite silpnos koncentracijos arbatas. Tinka įvairios žolelių arbatos – prieš pasirinkdami galite pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku“, – dėsto V. Kurpienė ir atkreipia dėmesį, kad geriant juodąją arba žaliąją arbatą svarbu nepamiršti saiko, nes šiuose gėrimuose yra kofeino. Jeigu sergant nesinori valgyti, galima gerti pasaldintą arbatą, ko sveikiems žmonėms nerekomenduojama daryti.

Karštas gėrimas – ne visada į naudą

Taip pat dietistė įspėja, kad į karštą arbatą dedamas medus ar citrina dėl aukštos temperatūros praranda didelę dalį gydomųjų savybių. „Geriau šaukštelį medaus tiesiog sučiulpti negu ištirpinti jį į karštame vandenyje“, – sako V. Kurpienė.

Apskritai, greitai geriama labai karšta arbata, pasak dietistės, gali padaryti daugiau žalos negu naudos: „Kai kamuoja gerklės uždegimas, tai karštas skystis gali dar labiau pabloginti sudirgusios gleivinės būklę ir prailginti, o ne sutrumpinti gijimo procesą. Todėl leiskite arbatai pravėsti ir gerkite po truputėlį, kad organizmas geriau įsisavintų skysčius“.

Svarbu ir tinkamai valgyti, ir tinkamai ilsėtis

Sveikam žmogui V. Kurpienė rekomenduoja bent du kartus per dieną valgyti šviežių daržovių, tuo tarpu susirgus geriau tiktų virtos ar troškintos gėrybės, nes toks maistas lengviau virškinamas. Įvairūs troškiniai, sriubos, košės – įvairių maistingų medžiagų turtingi patiekalai, kurie neapkrauna organizmo. Sergant geras energijos šaltinis yra įvairūs vaisiai, nes juose gausu vertingų medžiagų, natūralių cukrų, skaidulų ir skysčių.

Pašnekovė akcentuoja, kad sergant labai svarbu išsimiegoti, vertingas ir jėgas atkuriantis yra dienos miegas. Verta pristabdyti darbus ir dėmesį sutelkti sveikimui. „Suplanuokite, kad darbus pabaigsite pasveikę ir atgavę jėgas. Jeigu dirbsite sirgdami, sveikimo procesas užtruks, nes išeikvosite daug jėgų, kurių reikia organizmui, kovojančiam su liga. Be to, tikėtina, kad sergant darbas nebus labai produktyvus, o rezultatai – prastesni“, – sako V. Kurpienė.

Kitas kraštutinumas, pasak dietistės, yra didelis artimųjų noras palepinti susirgusį žmogų. „Kiekvienas norime, kad sergantis šeimos narys ar draugas jaustųsi geriau. O žmogų lengviausia palepinti maistu, pavyzdžiui, saldumynais, miltiniais kepiniais ir panašiais daug cukraus savo sudėtyje turinčiais produktais, dėl kurių pakyla gliukozės kiekis kraujyje, o tai savo ruožtu gali paskatinti uždegiminius procesus. Todėl saldumynus sergančiam žmogui, kaip ir sveikam, vertėtų riboti“, – pataria specialistė.

Budas.lt archyvo nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode