Sprogimas

Gydytoja akušerė ginekologė: ką žinoti, planuojant nėštumą

COVID-19 pandemija kelia nerimą daugeliui, ne išimtis ir besilaukiančios moterys ar nėštumą planuojančios poros. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja akušerė ginekologė Edita Vabolienė ramina, kad nepaisant įtemptos COVID-19 situacijos, laikantis rekomendacijų, galima sėkmingai išnešioti ir pagimdyti sveiką naujagimį. Gydytoja akušerė ginekologė pasakoja, į ką atkreipti dėmesį planuojant nėštumą ir ką daryti, jei nepavyko išvengti COVID-19 infekcijos.

Ką reikėtų žinoti poroms prieš planuojant nėštumą?
Pora, kuri planuoja nėštumą, turėtų atsisakyti žalingų įpročių, nerūkyti, nevartoti alkoholio, užsiimti fizine veikla, pavyzdžiui bent pusvalandį pasivaikščioti gryname ore. Tiek moterims, tiek vyrams rekomenduojama pradėti vartoti folio rūgštį bent kelis mėnesius iki nėštumo. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad jei šeimoje buvo apsigimimų, vaisiaus sklaidos defektų, moteris serga epilepsija, cukriniu diabetu arba turi viršsvorio, tuomet folio rūgšties galima vartoti net iki 5 mg per dieną. Moterims patariama vartoti vitaminą D. Renkantis vitaminus, svarbu, kad juose būtų pakankamai jodo. Dėl vitaminų vartojimo reikėtų pasitarti su prižiūrinčiu gydytoju akušeriu ginekologu ar šeimos gydytoju. 

Kokia mityba rekomenduojama nėščiosioms? 
Nėščiosioms reikėtų valgyti tris kartus per dieną, galima du kartus užkandžiauti. Maisto racioną turėtų sudaryti grūdiniai patiekalai, daržovės, vaisiai, liesa varškė, mėsa bei žuvis. Planuojančioms nėštumą ir nėščioms moterims nerekomenduojama valgyti riebaluose ruoštų patiekalų, neapdorotų pieno produktų, pelėsinio sūrio, žalios žuvies ir vytintų mėsos produktų.

Į kokias nėštumo būkles moteris turėtų atkreipti dėmesį ir kada reikėtų skubiai kreiptis į medikus?
Moterys, kurios nėštumo metu jaučia stiprų galvos skausmą, pykinimą, kūno niežulį, nuolat vemia ar mato, kad sutino rankos, veidas, turėtų kreiptis į gydymo įstaigą. Taip pat nedelsiant vykti į gydymo įstaigą reikėtų pajutus stiprų pilvo skausmą, jei moteris kraujuoja ar pastebi išskyras su kraujo priemaišomis. 

Ką daryti, jeigu nėščiajai nepavyko išvengti COVID-19 infekcijos?
Pirmiausia reikėtų nusiraminti ir nepanikuoti, stebėti savo būklę. Pradėjus karščiuoti, kosėti, atsiradus dusuliui, reikėtų vykti į gydymo įstaigą prieš tai informuojant nėščiųjų priimamojo akušerę, kad ji spėtų pasiruošti ir sudarytų sąlygas saugiai priimti sergančią pacientę.

Ar  planuojančiai nėštumą arba nėščiai moteriai galima skiepytis COVID-19 vakcina? 
Nėščia moteris, dirbanti rizikos zonoje arba turinti sunkių gretutinių ligų, dėl kurių tikėtina, kad COVID-19 liga sirgs sunkiai, rizikas turėtų aptarti su gydytoju akušeriu ginekologu ir priimti individualų sprendimą. Planuojančios pastoti moterys neturėtų vengti vakcinacijos nuo COVID-19. 

Kokius papildus galima vartoti nėštumo metu?
Nėštumo metu galima vartoti tik tuos papildus, kurie pirkti vaistinėse ir skirti nėščiosioms. Papilduose esantys vitaminų ir mikroelementų kiekiai turi būti adaptuoti nėštumui. Dėl papildų vartojimo rekomenduojame pasitarti su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju akušeriu ginekologu. 

Ar prieš gimdymą reikėtų užsiregistruoti papildomai apžiūrai?
Kiekvienu atveju reikėtų pasitarti su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju akušeriu ginekologu. Įprastai užsiregistruoti papildomai apžiūrai nereikia, jei gydytoja nemato požymių, dėl kurių vertėtų sunerimti ar nukreipti konsultacijai moterį į perinatalinį centrą.

Ką daryti, jei nėštumo metu išryškėjo venų varikozės problema? 
Nėštumo metu venų varikozė išryškėja dėl padidėjusio svorio ir spaudimo į dubens venas. Pastebėjus šią problemą, reikėtų pasikonsultuoti su kraujagyslių gydytoju, kad jis įvertintų situaciją.

Gydytoja akušerė ginekologė Edita Vabolienė pataria dėl visų kylančių klausimų nebijoti ir pasikonsultuoti su savo gydytoju akušeriu ginekologu, kuris suteiks patikimą ir mokslu paremtą informaciją. 

Kauno klinikų informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode