Sprogimas

Atvykstantiems iš ES nebereikės COVID-19 testų, iš trečiųjų šalių – palengvinimai

nebereikAtvykstantiems iš Europos Sąjungos ir kai kurių kitų Europos valstybių nebereikės COVID-19 testų, daugiau palengvinimų numatoma ir keleiviams iš iš trečiųjų šalių.

Pirmadienį Vyriausybė taip pat pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui atsisakyti papildomų testų reikalavimų neskiepytiems ir COVID-19 nepersirgusiems keliautojams iš Europos ekonominės erdvės valstybių – Šveicarijos, Jungtinės Karalystės – bei nykštukinių Europos šalių (Andoros, Monako, San Marino ir Vatikano).

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pabrėžė, kad taikyti griežtesnių reikalavimų nebėra prasminga, nes Lietuvoje išplitus COVID-19 omikron atmainai, atvykėliai nebekelia didesnės infekcijos plitimo rizikos, nei patys Lietuvos gyventojai.  

Tuo metu atvykstantiems neskiepytiems ir nepersirgusiems asmenims iš trečiųjų šalių, išskyrus kai kurias išimtis, dar teks ne anksčiau nei prieš tris paras atlikti PGR testą arba, atvykus savo transportu, registruotis testui Lietuvoje per artimiausią parą. Išankstinis serologinis antikūnų testas negalios.

„Siūloma nebetaikyti draudimo atvykti iš minėtų šalių, tačiau jiems išlieka reikalavimas atsivežti neigiamą tyrimo rezultatą, jei asmuo nėra skiepytas Lietuvoje pripažintomis vakcinomis arban neatitinka persirgimo kriterijų“, – Vyriausybės posėdyje sakė A. Dulkys.

Nuostatos dėl ES ir kitų Europos ekonominės erdvės keliautojų įsigalios nuo antradienio, pakeitimai dėl asmenų iš trečiųjų šalių – nuo kovo 31-osios.

Ministras pabrėžė, kad ES skaitmeniniai COVID-19 sertifikatai galios ir toliau, jis galės būti taikomos kitose srityse, ne kelionėse.

Be kita ko, Miinstrų kabinetas nusprendė, kad išankstinio testo nereikės ir užsieniečiams, atvykstantiems į Lietuvą dėl ypatingų humanitarinių priežasčių. Jie būtų atliekami jau Lietuvoje.

Tuo metu tvarką tranzitiniais traukiniais keliaujantiems iš Rusijos į Karaliaučiaus sritį nustatys užsienio reikalų ministras.

SAM teigimu, to reikia, nes patikrinimai tranzitiniuose traukiniuose „kelia ypač didelę riziką užsikrėsti COVID-19 dėl didelio kontaktų skaičiaus labai mažoje ir uždaroje patalpoje“, todėl būtina reguliuoti keleivių skaičių bei nustatyti kitas papildomas sąlygas šiems keliaujantiems.

Dar iki šio Vyriausybės sprendimo pirmadienį jau įsigaliojo palengvinimai, numatantys nebereikalauti izoliacijos iš iš bet kurios valstybės. Iki šiol izoliacija buvo privaloma neskiepytiems ir nevakcinuotiems trečiųjų šalių piliečiams.

SAM nurodo, kad šiuo metu iš bet kur atvykstantys keliautojai turi užpildyti keleivio anketą ir pateikti dokumentą, patvirtinantį vieną iš trijų faktų: vakcinaciją nuo COVID-19 ligos, persirgimą šia liga arba prieš kelionę gautą neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode