Sprogimas

Su psichikos sveikatos sutrikimais susidūrusiems gyventojams – daugiau teisių bei paskata drąsiai kreiptis pagalbos

sutrikimaisŽmonės, pasveikę nuo psichikos ir elgesio sutrikimų ir nebeturintys jų elgseną ar mąstymą neigiamai veikiančių sutrikimų apraiškų, turi platesnes teises, išsiimdami leidimą įsigyti ir turėti ginklą, pavyzdžiui, medžioklei skirtą šautuvą, savigynos ginklą ir pan. Tai numatyta, patikslinus ginklų išdavimo sąlygas, kurios įsigaliojo nuo kovo 26 dienos.

Nuo šiol leidimas išduodamas, esant trejų, penkerių arba dešimties metų remisijai, t. y. ligos atoslūgiui, per kurį reikšmingai sumažėja arba išnyksta ligos požymiai. Tam tikrais atvejais, remdamasis individualiomis paciento sveikatos būklės aplinkybėmis, individualų sprendimą dėl leidimo įsigyti ar turėti ginklą galės išduoti ir gydytojas psichiatras, atliekantis psichikos sveikatos patikrinimą.

Sprendimu leisti įsigyti ir turėti ginklą asmenims, įveikusiems psichikos sutrikimus, siekiama mažinti šių gyventojų atskirtį nuo likusios visuomenės. Lietuvoje vis dar bijoma kreiptis pagalbos dėl psichikos ar emocinės sveikatos negalavimų. Nerimaujama, kad diagnozavus psichikos ligą, žmogui visą gyvenimą bus draudžiama dirbti norimą darbą ar įgyti tam tikras teises, pavyzdžiui, vairuoti, turėti ginklą, įsivaikinti ar globoti vaiką. Šių baimių vedami žmonės yra linkę nesikreipti profesionalios pagalbos, kai to jiems labai reikia.

Psichikos ligų, kurias įveikus būtų galima naudotis ginklu, sąrašą parengė daugiau kaip metus veikianti sveikatos apsaugos ministro įsakymu sudaryta speciali darbo grupė. Ją sudaro gydytojai psichiatrai, psichologai, nevyriausybinio sektoriaus atstovai. Ši darbo grupė yra atsakinga už esamos sveikatos būklės reikalavimų tvarkos priežiūrą skirtinguose sektoriuose. 

Atkreipiame dėmesį, kad sąlygos įsigyti ir turėti ginklą žmonėms, pasveikusiems nuo psichikos  sutrikimų, kai kuriais atvejais buvo ir sugriežtintos. Atlaisvinimai priimti tik visuotinai pripažinus, kad psichikos sveikatos sunkumai nelemia rizikingos asmens elgsenos. Taip pat galimybė įsigyti ginklą suteikta asmenims, kuriems yra praėjęs pakankamas laikotarpis po paskutinių ligos simptomų pasireiškimo (t. y. užtikrinama pakankama ir stabili remisija).

Siekiant sudaryti daugiau sąlygų psichikos ligomis sirgusiems žmonėms tapti visaverčiais visuomenės nariais, specialūs sveikatos reikalavimai anksčiau buvo peržiūrėti ir kitoms visuomenės grupėms: vairuotojams (įskaitant profesionalius vairuotojus), medikams, slaugytojams, akušeriams, odontologams, vaistininkams, vaistininkų padėjėjams. Atsisakyta ribojimų dirbti dėl sveikatos žmonėms, siekiantiems tapti advokatais, notarais ir antstoliais bei šią veiklą jau vykdantiems asmenims. Peržiūrėti ribojimai teisėjams ir prokurorams. Nuspręsta atsisakyti visų ar dalies psichikos sutrikimų kaip priežasties, dėl kurios žmogus negalėtų dirbti išvardintose pareigose, atsižvelgiant į tai, kad net psichikos ar elgesio sutrikimais sergantis asmuo dažnai gali tinkamai atlikti savo profesines pareigas.

Daugiau informacijos apie įvairių sričių teisinius apribojimus, kylančius dėl tam tikrų psichikos sveikatos sutrikimų turėjimo, rasite ČIA.

Tikslus asmenų, turinčių psichinės sveikatos sutrikimų ir galinčių įsigyti ir turėti ginklą, sąrašas (PDF).

Sveikatos apsaugos ministro įsakymas Nr. V-644.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode