Sprogimas

Pagalbinio apvaisinimo paslaugomis naudojasi vis daugiau gyventojų

pagalPagalbinis apvaisinimas tampa vis labiau prieinamas Lietuvos gyventojams. Pernai specialistų pagalbos sulaukė 2915 žmonių, t. y. dvigubai daugiau nei 2017 m., kai šios paslaugos pradėtos kompensuoti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pernai aštuonios gydymo įstaigos suteikė pagalbinio apvaisinimo paslaugas 1598 moterų ir 1317 vyrų. Šioms paslaugoms bei kompensuojamiems vaistams apmokėti iš PSDF buvo skirta kiek daugiau nei 6 mln. eurų.

Iš viso nuo 2017 m. pagalbinio apvaisinimo paslaugomis pasinaudojo 4684 moterys ir 4466 vyrai.

„Šiuolaikinės medicinos pasiekimai kuria stebuklus, o pats didžiausias stebuklas yra naujagimis. Matome, kad kompensuojamomis pagalbinio apvaisinimo paslaugomis Lietuvoje pasinaudoja vis daugiau žmonių, ir džiaugiamės už kiekvieną porą, turinčią šią galimybę pabandyti tapti tėvais, sumažinant galimą finansinę naštą“, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.
 
Primename, kad gyventojai, norintys gauti pagalbinio apvaisinimo paslaugas, apmokamas PSDF lėšomis, pirmiausiai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją arba gydytoją akušerį ginekologą ir gauti siuntimą konsultacijai dėl pagalbinio apvaisinimo. Gavus siuntimą, galima registruotis konsultacijai vienoje iš gydymo įstaigų, sudariusių sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl pagalbinio apvaisinimo paslaugų teikimo. Šių įstaigų sąrašas skelbiamas ČIA.

PSDF biudžeto lėšomis apmokamos šios pagalbinio apvaisinimo paslaugos:
•    akušerio ginekologo konsultacija, teikiama partneriams dėl pagalbinio apvaisinimo;
•    akušerio ginekologo konsultacija, kai taikoma kontroliuojamoji kiaušidžių stimuliacija;
•    pagalbinis apvaisinimas ne moters kūne savaiminio apvaisinimo būdu arba atliekant intracitoplazminę spermatozoido injekciją;
•    vyriškų lytinių ląstelių paėmimas iš sėklidžių ir jų apdorojimas; 
•    intracitoplazminė spermatozoido injekcija, kai naudojamos lytinių ląstelių banke saugomos moteriškos lytinės ląstelės;
•    lytinių ląstelių banke saugomų embrionų paruošimo ir perkėlimo į moters kūną paslauga. 

Gydytojo akušerio ginekologo konsultacijos dėl pagalbinio apvaisinimo metu partneriams atliekami laboratoriniai ir, jei reikia, instrumentiniai tyrimai, reikalingi prieš pagalbinį apvaisinimą.

PSDF lėšomis yra apmokami du pagalbinio apvaisinimo gydymo ciklai.

Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės ligonių kasos informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode