Sprogimas

Katarakta – liga, kuria susirgti gali kiekvienas

Dažno iš mūsų šeimoje, giminėje ar draugų rate yra asmenų sergančių katarakta. Susidūrus su šia liga iškyla nemažai klausimų: kas tai per liga, kokios susirgimo priežastys, kaip elgtis susirgus, koks efektyviausias šios ligos gydymas ir kt. Todėl šiame straipsnyje apžvelgsime svarbiausius pacientams rūpimus klausimus, susijusius su viena dažniausių akių liga – katarakta.

Katarakta – akies lęšiuko drumstumas, galintis sukelti regėjimo problemų. Didžiąją katarakta sergančių žmonių dalį sudaro vyresni žmonės, kadangi lęšiuko drumstėjimas dažniausiai išsivysto kaip organizmo senėjimo procesas. Sulėtėjus medžiagų apykaitai palaipsniui formuojasi drumstys ir lęšiukas netenka skaidrumo. Ligai progresuojant regėjimas blogėja, atskiriama tik šviesa nuo tamsos ir visiškai apankama.

Kataraktos požymiai.

Sergant katarakta silpnėja matymo ryškumas, vaizdai tampa išplaukę, matomi tarsi žiūrint pro rūką ar nešvarų stiklą. Drumstėdamas lęšiukas iškraipo spalvas, dingsta kontrastinis matymas. Kad ir kokius akinius žmogus užsidėtų, matymas nepagerėja. Sergant katarakta darosi sunku skaityti, sudėtinga vairuoti automobilį, atsiranda trukdžiai dirbant kasdieninius darbus. Kai lęšiuko drumstis pradeda kliudyti pilnaverčiam gyvenimui, darbinei veiklai, reiktų nedelsiant kreiptis į specialistą.

Gydymo metodai

Operacija, kurios metu drumstas akies lęšiukas pakeičiamas dirbtiniu yra vienintelis efektyvus kataraktos gydymas. Medikamentinio ligos gydymo nėra. Operacijos metu naudojant modernias technologijas – fakoemulsifikatorių, sudrumstėjęs akies lęšiuko branduolys susmulkinamas ultragarso bangomis. Pjūvis būna vos 2-3 mm, todėl jo nereikia siūti. Operacija neskausminga, paprastai užtrunka apie 30 min. Regėjimas grįžta iškart po operacijos ar praėjus trumpam pooperaciniam periodui. Po operacijos nereikalingas stacionarus gydymas, pacientas gali vykti namo.

Svarbu nedelsti

Pastebėjus pirmuosius ligos požymius reikėtų ilgai nedelsti ir pasikonsultuoti su gydytoju. Dažnai žmonės, sužinoję apie ligą, mano, kad operaciją galima atidėti vėlesniam laikui, tačiau tai yra klaidingas mąstymas. Kataraktos operacija ir gydymas yra daug sėkmingesnis ligos pradinėje stadijoje, kol nėra labai ryškių pakitimų. Per ilgai laukiant liga progresuoja ir išsivysto vadinamoji perbrendusi katarakta, kuri gali nulemti antrinės glaukomos ar akies skausmų pasireiškimą. Tokiais atvejais kataraktos operacija būna techniškai sudėtinga, padidėja pooperacinių komplikacijų rizika, regėjimas atsistato per ilgesnį laikotarpį. Jeigu dėl antrinės glaukomos žūsta nervas – regėjimo susigrąžinti nebeįmanoma.

Operuoja gydytojai profesionalai.

„Akių chirurgijos centre“ operacijos atliekamos pasitelkiant naujausias technologijas ir kokybiškiausias priemones. Kataraktos operacijoms naudojama fakoemulsifikacija, tai labiausiai paplitęs kataraktos pašalinimo metodas Europoje, JAV ir Japonijoje. „Akių chirurgijos centre“ dirba profesionali patyrusių specialistų komanda, operuoja gydytojai Saulius Ačas, Algirdas Šidlauskas ir Vytautas Jašinskas. Tai puikūs savo srities specialistai, atlikę ne vieną sudėtingą akių operaciją, kas leido įgyti neįkainojamos patirties. Jei katarakta, vargina jus ar jūsų artimuosius, nedelskite – patikėkite savo regos problemas šios srities profesionalams.

Visus, kuriems gydytojai diagnozavo kataraktą ir reikia atlikti operaciją, kviečiame į „Akių chirurgijos centrą“, esantį Savanorių pr. 66, Kaune.

Šiuolaikinė mikrochirurginė įranga, kokybiškos priemonės, profesionali patyrusių specialistų komanda padės pasiekti puikių rezultatų.

Registruokitės telefonu (8 37) 750 805. www.akiuchirurgija.lt

22-121

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode