Sprogimas

Šeimos kortelės supriešintų šeimas

 

Skatinti žmones susilaukti ir atsakingai auginti vaikus yra viena iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos politikos krypčių, todėl suprantami tikslai, kurių siekta, rengiant Šeimos kortelės įstatymą – naują lengvatų teikimo sistemą, susijusią su didesniu vaikų skaičiumi šeimoje.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, suprasdama Šeimos kortelės įstatymo atsiradimo paskatas, pačiam Seimo narių pateiktam projektui siūlo Vyriausybei nepritarti. Pažymėtina, kad Šeimos kortelės, kuriomis naudotųsi daugiavaikės šeimos, įvedimas ne vien supriešintų šeimas, turinčias daugiau ir mažiau vaikų, bet ir pareikalautų didelių administravimo išlaidų valstybės mastu. Reikėtų sukurti naują finansavimo, kontrolės, rinkodaros mechanizmą, apimantį įvairias prekes ir paslaugas, nes projekte numatoma, kad naudodamiesi kortele daugiavaikių šeimų nariai gautų nuolaidas kai kurioms maisto prekėms mažmeninės prekybos parduotuvėse, transporto paslaugoms, sporto ir laisvalaikio paslaugoms, vaikų užimtumo paslaugoms ir kt.

Reikiamas lėšas siūloma gauti įvedus naujus mokesčius (bankams nuo turto ir dideliems prekybos tinklams nuo apyvartos), tačiau ši nauja sistema nėra reglamentuota, neaišku, kaip lėšos būtų apskaitomos, kaip būtų perduodamos įmonėms, kurios teiktų nuolaidas, nenurodomas net preliminarus lėšų poreikis.

Keliamų projekte tikslų siekti galima būtų nuolaidų sistemas įdiegus savivaldos lygmeniu, kadangi savivaldybės gali tiksliau atsižvelgti į bendruomenės poreikius ir bendradarbiaudamos su valstybinio sektoriaus, visuomeniniais ir verslo partneriais, pasiūlyti lankstesnes paramos schemas, geriau išnaudoti įmonių socialinės atsakomybės potencialą, siekiant novatoriškų socialinės gerovės problemų sprendimo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode