Sprogimas

„Jūsų sveikatai“ (III): Dažniausi negalavimai rudenį

Laikantis profilaktikos reikalavimų pradiniame gydymo etape nėra nieko geriau už natūraliąją mediciną. Viską galima padaryti neklystant,net ir pačiam gydantis peršalimo ligas ir kovojant su sezoninėmis virusų ar bakterijų atakomis. Savaime suprantama, sveikatos būklei pablogėjus privalote kreiptis į gydytoją.

Kaip įveikti drėgmę ir šaltį

Šie su profilaktika susiję siūlymai skirti sustiprinti organizmo galioms sustiprinti, pasipriešinti infekcijoms ir pagerinti prisitaikymą prie aplinkos siekiant neleisti kilti ligai arba sustabdyti ją pačioje jos pradžioje.

Svarbiausia – gyvensena

Pirmiausia žinokite, kad jūsų organizmas gebės geriau mobilizuoti imuninę sistemą, jei jūsų gyvensena tam nekliudys!

Taigi pasirūpinkite, kad jūsų mityba būtų subalansuota: reguliariai valgykite sezoninių daržovių ir vaisių, kuriuose yra daug vitamino C. Ir venkite angliavandenių, sunkiai virškinamų produktų (kepto maisto, padažų, riebių kiaulienos gaminių ir daugumos pieno produktų). Tada per daug neapkrausite virškinimo organų.

Nuolat mankštinkitės gryname ore. Nebūtina prisigalvoti ko nors įmantraus, pakaks paprasčiausio pasivaikščiojimo, tik jis turėtų trukti ne trumpiau kaip 45 minutes.

Pasistenkite pernelyg neprišildyti būsto, nes išsausės ausies, nosies ir gerklės gleivinės, jos pasidarys neatsparios agresyviems dirgikliams, kylantiems dėl labai didelių temperatūros svyravimų.

Jei jūsų gyvenamoji vieta yra aukštai virš jūros lygio, oro išsausėjimo saugokitės dar labiau – prie radiatorių pritvirtinkite drėkintuvus. Į juos galite įpilti levandų, eukaliptų, čiobrelių eterinių aliejų.

Svarbiausia – nepamirškite reguliariai vėdinti kambarių.

Mano receptas prasidedant pirmiesiems šalčiams

Kai pajusite, jog pradeda šalti, atsiminkite, kad didėja rizika užsikrėsti kuria nors iš infekcinių ligų, todėl nedelsdamas imkitės priemonių, kad užkirstumėte tam kelią.

Skubiai prisiminkite eterinius aliejus

Kuo skubiau pradėkite gerti eterinių aliejų mišinio preparatus, pagamintus laboratorijoje (jų sudėties pavyzdys: pipirinės mėtos, cinamonai, gvazdikėliai, levandos ir čiobreliai. Ieškokite vaistinėse). Visi preparatai pateikiami taip, kad būtų patogu juos vartoti, kad ir kur būtumėte.

Karštas citrinų gėrimas

Jei norite veikti greitai ir esate namuose, siūlau: nenuluptą citriną perpjaukite pusiau ir įdėkite į puodą, taip pat įdėkite cinamonų lazdelę. Virkite vandenyje 10 minučių, paskui citriną sutrinkite šakute, vandenį perkoškite ir gerkite kaip grogą – kiek įmanoma karštesnį. Jei jūs esate mieste, užsukite į pirmą pasitaikiusią kavinę ir paprašykite, kad jums paruoštų gėrimo. Nebūtinai pagal šį receptą. Paprašykite į karštą vandenį įpilti citrinų sulčių ir įberti cinamonų miltelių.

Kai pajuntate, kad pradedate karščiuoti

Prieš užvirindamas vandenį, į citrinų sultis įmeskite 3–5 gvazdikėlius ir gerą saują čiobrelių. Jei 1 puoduko nepakaks, keletą dienų gerkite po 2–3 puodukus per dieną.

Nepamirškite ir mikroelementų kurso: sidabro ir vario – iki leistinos kiekvieno iš jų dozės kasdien.

Orų kaita ir migrena

Ar jums rudenį dažnai skauda galvą? Jeigu taip, yra dvi skirtingos priežastys, abi vienu metu galinčios apkartinti jums gyvenimą. Norint numalšinti įsiskaudėjusią galvą, reikia žinoti, kodėl ją skauda... Rudeniniai galvos skausmai gali būti susiję su sinusų arba su stuburo reumatinėmis ligomis.

Paburkusi sinusų gleivinė

Šiuo atveju jums gali skaudėti tiesiai virš akies, o kartais virš abiejų (tai dar ne migrena), skausmas gali pulsuoti. Jis susijęs su sinusais, mat dėl šalčio, drėgmės, vėjo ar dulkių paburksta sinusų gleivinė. Sinusai, paveikti užkrato, gali pradėti pūliuoti (žalsvos išskyros). Pakyla kūno temperatūra.

Dažniausiai tokiu atveju ir prasideda migrena.

Sinusai ir tulžies pūslė

Norint gydytis reikia nustatyti tikrąją priežastį ir pirmiausia suprasti, kaip viskas vyksta. Pasakysime paprastai: sinusų veikla susijusi su tulžies pūslės veikla. Kiekvieną kartą, kai tulžies pūslė išsivalo, išsivalo ir sinusai. Kai į pūslę priplūsta kraujo, didelių nepatogumų gali ir nekilti, nes ją supa minkšti organai. Bet sinusai yra „kietoje dėžutėje“ ir, jei į juos greitai priteka kraujo, gali prasidėti uždegimas, nes sinusai neturi kur plėstis. Beje, kai pūslei sunku išsivalyti, ima skirtis serotoninas, tai sukelia kraujagyslių spazmus, tad pulsuojantis skausmas tik dar labiau sustiprėja.

Migrenos gydymas

Svarbiausia gydyti tulžies pūslę – netiesiogiai pagerinsite sinusų būklę, susilpnės ir migrena. Taigi iš tikrųjų reikia gydyti organą, apie kurį niekas nė nepagalvoja kentėdamas nuo migrenos.

Juodieji (japoniniai) ridikai tam tinka geriausiai. Nusipirkite vaistinėje jų ekstrakto. Jei skausmas stiprus, vartokite po 2 ampules 3 kartus per dieną 1–3 dienas, o jei prireiks, ir 5 dienas. Kursą baikite vartodamas 1 ampulę per dieną – supilkite jos turinį į 1 citrinos sultis.

Dėmesio: jei jūsų tulžies pūslėje yra akmenų, venkite juodųjų ridikų! Jie veikia taip stipriai, kad gali išjudinti akmenis ir sukelti tulžies dieglius, o tai tikrai nemalonu!

Išskyrus tai, kad rūpinamės dėl jūsų akmenų, mieli pacientai, visa kita jums nepatiks... Iš tikrųjų, juodųjų ridikų ekstrakto kvapas ir skonis nėra itin malonūs, nes šioje daržovėje daug sieros, kuri lyg tyčia puikiai tinka sinusams gydyti (idealių dalykų nebūna). Laimė, kai sinusai patinę, menkai teužuodžiame. Bet gali skųstis jūsų artimieji, nes kvapas pasklis po visą virtuvę. Be to, dar gali sklisti nelabai malonaus kvapo dujos. Laimė, kad rezultatas vertas pastangų.

Pavasarinė raktažolė (Primula officinalis) taip pat puikiai tinka gydyti sinusų uždegimą. Jas galite vartoti ir su juodaisiais ridikais. Vaistinėje nusipirkite džiovintų pavasarinių raktažolių žiedlapių ir gerkite jų arbatos po 3 puodukus per dieną. Įsigykite ir pavasarinių raktažolių tinktūros. Jos gerkite po 25 lašus 3 kartus per dieną.

Pievinės akišveitės (Euphrasia officinalis, sin. Euphrasia rostkoviana) produktus, kai uždegimas ypač stiprus, tinka vartoti tokių pat formų ir tokiomis pat dozėmis, kurias ką tik aptarėme. Be abejo, pievinės akišveičių produktus galima vartoti drauge su pavasarinių raktažolių produktais.

Kaklo spondiliozė

Antroji migrenos priežastis yra dėl drėgmės prasidedanti kaklo spondiliozė. Tuomet migrena pasireiškia kiek kitaip. Ji kyla, kai sprando srityje užspaudžiamas nervas. Tada skausmas plinta per visą pažeistą nervą: prasideda nuo pakaušio apačios, kyla už ausies, paskui į viršugalvį ir baigiasi kaktos plote. Tuomet sakome, kad skauda pusę galvos. Norint numalšinti nemalonų pojūtį, pirmiausia reikia atsikratyti kaklo spondiliozės ir su tuo susijusio raumenų tempimo, juk būtent dėl to skausmas stiprėja. Sprandą galite masažuoti aliejumi, kurio sudėtyje yra 10 % tikrosios levandos (Lavandula officinalis) eterinio aliejaus ir kalninės arnikos (Arnica montana) aliejaus. Į delną įpilkite šiek tiek kalninės arnikos aliejaus ir įlašinkite 2–3 lašus levandų eterinio aliejaus. Kad poveikis būtų didesnis, galite įlašinti ir 1–2 lašus tikrojo imbiero (Zingiber officinale) aliejaus arba paprastojo kadagio (Juniperus communis) eterinio aliejaus. Gerkite ir beržų sulos – po 2 šaukštus kasdien 5–20 dienų. O jei liga įsisenėjusi, nepamirškite rudens pradžioje išbandyti citrinų kurso.

Įsisenėję jūsų skausmai – reumatas

Osteoartritas, reumatas – tai seni „mieli skausmai“, mūsų kančių palydovai...

Skausmai atsinaujina pasikeitus atmosferos slėgiui. Kad jums būtų aiškiau, pasakysime štai ką: reumatas yra sąnarių pokyčių padarinys. Šiai ligai gydyti tinka daugelis augalų, bet nesudarysime jums ilgo jų sąrašo. Pasitenkinsime nurodydami, ką dažniausiai galite rasti namie, pas parduotuvėje arba vaistinėje, kad bent šiek tiek palengvintumėte nemalonius potyrius. Suprantama, jei nerimaujate dėl netikėtai jus užklupusių skausmų, būtinai kreipkitės į gydytoją arba pasitarkite su vaistininku.

Pirmiausia prisiminkite citrinų kursą ir beržų sulą. Tiems, kurie serga lėtiniu reumatu, labai tinka rudeninis vynuogių kursas.

Kai skauda ne visus, o tik kai kuriuos sąnarius arba kai labai skauda tik 1–2 iš jų, jums padės žaliojo molio tvarstis. Laikykite jį 20-60 minučių. Arba ant skaudamo sąnario uždėkite kopūsto lapą. Sutvarstykite ir laikykite per naktį.

Kopūstlapiai nuo reumato

Nusipirkite turguje gūžinį kopūstą, tinka ir kitų rūšių kopūstai, tik su garbanotuoju susitvarkyti bus sunkiau, o raudonasis labai tepa.

Gražų lapą (venkite senesnių išorinių kietų ir nešvarių lapų) nuplaukite švariu vandeniu.

Išpjaukite storąją gyslą ir peilio smaigaliu suraižykite lapą. Paskui atsargiai pakočiokite kočėlu, kad pradėtų skirtis sultys.

Uždėkite lapą ant skaudamo sąnario ir sutvarstykite.

Kartą aš esu išgelbėjęs savo tėvui atostogas, per kurias jis ketino slidinėti. Vos joms prasidėjus, tėvą surietė stiprūs sąnarių skausmai, ir jis nebegalėjo sportuoti. Gyvenome turistiniame kaimelyje, tad paprašiau pagalbos virėjo, o virėjas pasitaikė sumanus. Jis pagelbėjo tėvui tuo, ką turėjo po ranka, – raudonuoju kopūstu! Rezultatas buvo įspūdingas, jau kitą dieną mano tėvas galėjo stoti ant slidžių. Tik viešnagės pabaigoje jo oda buvo spalvota, o kojinės – dėmėtos...

Jei norite gydytis sudėtingesnėmis priemonėmis, galite rinktis tikrosios levandos (Lavandula officinalis) ar tikrojo imbiero (Zingiber officinalis) eterinius aliejus, o jei skausmas itin aštrus, ir šliaužiančiosios bruknuolės (Gaulteria procumbens) eterinį aliejų. Jūs, aišku, gerai žinote, kad šių eterinių aliejų negalima tepti tiesiai ant odos. Galite sumaišyti juos su arnikų aliejumi, bet jei virtuvėje turite lazdynų riešutų ar vynuogių kauliukų aliejaus, jie kuo puikiausiai tiks. Iš bėdos galite vartoti alyvuogių aliejų. Įsipilkite šio augalinio aliejaus į delną ir įlašinkite po 1 lašą kiekvieno iš ką tik minėtų eterinių aliejų. Paskui ištrinkite šiuo mišiniu sąnarį ir nuraminkite reumato skausmus.

Mityba užklupus reumatui

Jei turite polinkį sirgti reumatu, savo mityba rūpinkitės ištisus metus. Neapsunkinkite kasos, kepenų ir virškinamojo trakto darbo, taigi venkite kaitintų riebalų, padažų, pieno produktų ir kvietinių miltų.

Valgykite dilgėlių ir pipirnių sriubas, kiaulpienių salotas, jas pagardinkite lazdynų riešutų aliejumi, o vietoj acto vartokite citrinų sultis. Jūsų lėkštėje nuolat turėtų puikuotis česnakai, svogūnai, petražolės, rozmarinai, kadagių uogos (išsimtos iš raugintų kopūstų) ir visų rūšių ridikai. Nuolat gerkite juodųjų serbentų, mėlynių, obuolių, gervuogių, aviečių ar vynuogių sultis, nepamirškite ir šaltalankių sulčių, jų galite nusipirkti ekologiškų produktų parduotuvėlėje arba vaistinėje. Galite gerti paprastųjų trūkažolių lapų arbatą arba valgyti jų salotas. Vaišinkitės austrėmis ir būtinai išgerkite iš geldelių vandenį, kad gautumėte kuo daugiau mikroelementų. Negerkite tik tuo atveju, jei jūsų kraujospūdis padidėjęs ir nepasiduoda sureguliuojamas.

Dar viena įdomybė: aš esu kilęs iš austrių augintojų šeimos ir prisimenu, kad vaikystėje mano senelė niekada neišpildavo iš jų geldelių vandens. Ji išfiltruodavo jį ir duodavo gerti vaikaičiams, kad šie sustiprėtų.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode