Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuvoje vyksta ŽIV ir hepatitų testavimo savaitė

Lietuvoje vyksta Europos ŽIV ir hepatitų testavimo savaitė, per kurią akcijoje dalyvaujančios sveikatos priežiūros įstaigos suteiks galimybę pasitikrinti dėl ŽIV ir hepatitų nemokamai bei anonimiškai, o tyrimus atliekančių privačių laboratorijų tinklai šiuos tyrimus atliks už pusę kainos.

Tyrimų savaitės šūkis „Pasitikrink, gauk gydymą, apsaugok!“. Akcija siekiama, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie šių ligų keliamas grėsmes, pasitikrintų bei suprastų, kad yra veiksmingas šių ligų gydymas, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.

„Medicinos mokslas ir technologijos tiek pažengusios, kad jau yra prieinami vaistai ŽIV ligai gydyti, kurie pristabdo ŽIV ligos progresavimą, pagerina gyvenimo kokybę ir gyvenimo trukmę. Šiuo metu medicinos praktikoje naudojami itin veiksmingi vaistai, kurie gali išgydyti hepatitą C, o nuo virusinio hepatito B galima apsisaugoti pasiskiepijus“, – teigia centro vadovas Saulius Čaplinskas.

Pasak jo, pasinaudoti pažangiomis prevencijos ir gydymo technologijomis galima tik tuomet, kai esi atlikęs testą ir anksti nustatyta infekcija.
 
Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro skaičiavimais, kas trečias Europoje užsikrėtęs ŽIV asmuo apie tai net neįtaria, o Pasaulio sveikatos organizacija pažymi, kad hepatitai pavojingi savo komplikacijomis – kepenų ciroze ir vėžiu, dėl ko kasmet Europoje miršta apie 12 tūkst. žmonių.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje tyrimų dėl ŽIV skaičius išaugo 14 proc., o asmenų, besitikrinančių dėl ŽIV savo noru, beveik trigubėjo.

Per visą ŽIV infekcijos registravimo Lietuvoje laikotarpį (1988 – 2015) nuo AIDS mirė kiek daugiau nei 200 ŽIV užsikrėtusių asmenų.
 
Vilnius, lapkričio 21 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode