Sprogimas

Svarstoma, kaip atpiginti privalomąjį vairuotojų draudimą

Vyriausybėje svarstomas planas, kuriuo būtų siekiama mažinti avaringumą, skatinti konkurenciją vairuotojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo srityje ir kartu mažinti draudimo įmokų kainą.

Finansų ministerija Vyriausybei siūlo pritarti transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo rinkos veikimo tobulinimo planui. Vyriausybė siūlymą svarstys trečiadienio pasitarime.

Vyriausybės sprendimo projekte teigiama, kad vairuotojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įmokų kainos per praėjusius metus augo beveik 30 proc., o pagrindine kainų augimų priežastimi tampa vis didėjantis avaringumas.

Pavyzdžiui, 2016 m. buvo užregistruota tik 4 proc. daugiau automobilių nei 2015 m., tačiau avarijų skaičius išaugo 14 proc. Per 2017 m. iš viso buvo išmokėta 199 mln. eurų automobilio draudimo išmokų, iš jų 112,4 mln. eurų sudarė civilinės atsakomybės draudimo išmokos. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu užpernai, išmokų skaičius padidėjo apie 14 proc.

Finansų ministerija siūlo mažinti avaringumą ilginant praktinio vairavimo įgūdžių mokymo kursą, plačiau naudojant pasiteisinusias saugumo sistemas, kaip vidutinio greičio matuokliai, ir planuojant tinkamas kelių eismo saugumo didinimo priemones.

Ministerija primena, kad draudimo kainų reguliavimą draudžia Europos Sąjungos ir Lietuvos teisės aktai, todėl laisvoje rinkoje kainas reguliuoja tik konkurencija.

Tam, kad ši konkurencija būtų skatinama, Finansų ministerija siūlo skatinti draudimo polisų pardavimą internetu, leisti draudikams keistis duomenimis apie draudimo išmokų, išmokamų už konkretų draudėją, dydžius, sumažinti stojamąjį Transporto priemonių draudikų biuro įnašo dydį ir kita.

Taip pat siūlomos priemonės vartotojų apsaugos stiprinimui ir inovacijų draudimo srityje pritraukimui.

Ministerijos siūlymu, šios priemonės būtų įgyvendinamos iki 2019 metų pabaigos. Apie rezultatus Finansų ministerija atsiskaitytų vyriausybei 2020 m. pirmą ketvirtį.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode