Sprogimas

Vilniuje atidaryta pirmoji elektrinių motociklų vairavimo mokykla

 

Vilniuje, „E-Power Arena“ kartodrome atidaryta pirmoji elektrinių motociklų vairavimo mokykla tiek vaikams, tiek suaugusiems. Projekto iniciatoriai sako, kad uždarame kartodrome įgyti įgūdžiai pravers ne tik į motociklų sporto olimpą kopiantiems atletams, bet ir kasdieniu režimu gatvėje važinėjantiems motociklininkams.

Saugi vieta treniruotėms

Vilniuje įsikūrusiame „E-Power Arena“ kartodrome jau kuris laikas veikia vienintelė elektrinių kartingų mokykla vaikams. Tačiau šios įstaigos šeimininkai nusprendė žengti dar toliau: įkūrė dvi naujas motociklų vairavimo mokyklas.

Pirmoji – motokroso mokykla vaikams nuo 5 iki 10 metų, kita – „Supermoto“ mokykla paaugliams ir suaugusiems, kurioje visi norintys gali išbandyti elektrinius 16 KW galios KTM motociklus.  

„Mus nustebino keli klientai. Jie atvažiuoja pas mus savo motociklu, pravažiuoja porą kartų trasoje, sėda ant savo motociklo ir išvažiuoja. Aš klausiu: juk jūs turite motociklą, važinėjate gatvėje, ką jūs veikiate šiame kartodrome?

Jie sako, kad neturi kur treniruotis, neturi kur palaikyti įgūdžių, juk gatvėje to daryti nevalia, mat gali skaudžiai baigtis. Čia žmonės išmoksta pajausti motociklą, kaip jis gula ant šono, kaip jis stovi ant kelio, kokie veiksmai kokius atoveiksmius išprovokuoja“, – šio projekto naudą motociklininkams pristatė „E-Power Arena“ direktorius Andrius Stepanavaičus. 

Pašnekovas sako, kad ši vieta tinka ne tik važiavimo motociklu pradmenims įgauti, tačiau ir tobulėti: motociklininkai čia saugiai gali išmėginti savo ribas, pajusti motociklo elgesį ir svarbiausia, išmokti teisingai stabdyti, teisingai įvažiuoti į posūkį ir teisingai iš jo išvažiuoti, pasirinkti saugias trajektorijas. 

„Kai mūsų kolegos vejasi sprunkantį motociklininką, jie mato, kokias klaidas daro motociklų vairuotojai. Retas moka gerai važiuoti. Jie nemoka stabdyti, nemoka greitėti, nemoka laikytis trajektorijos ir tokios gaudynės dažniausiai baigiasi tuo, kad bėglys pargriūna. Mūsų pareigūnai klausia, kodėl bėgi? Juk važiuoti nemoki.

O šie dažniausiai atsako, kad neturi kur mokytis. Džiugu, kad atsiranda tokių vietų, kurios, tikiu, ne tik išmokys motociklininkus geriau valdyti transporto priemonę, bet ir išaugins pavyzdingus ir atsakingus eismo dalyvius, kurie deramai elgsis gatvėje“, – sakė pats elektriniu motociklu trasą aplėkęs Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys. 

Motociklu – nuo 5 metų amžiaus

Tose pačiose patalpose įsikūrė ir „Vilniaus motosporto mokykla“, kuri gerus ir pavyzdingus motociklininkus augins nuo dar anksčiau. Vos 5 metų sulaukę vaikai gali sėsti ant specialiai mažiesiems pritaikyto elektrinio motokrosui pritaikyti motociklo ir lėkti į trasą. 

„Su šiais motociklais „E-Power Arenoje“ pradedame mokytis važiuoti. Čia yra bene saugiausia vieta vaikams išmokti važiavimo motociklu principus, pajusti transporto priemonę. Labiau pažengę moksleiviai važiuoja į žvyro ir smėlio trasas ir mokosi toliau.

Jeigu vaikas turi noro ir entuziazmo, tėvai palaiko šį užsiėmimą, tada jau gali pirkti benzininį motociklą ir dalyvauti varžybose“, – aiškino mokyklos vadovas ir treneris Rimgaudas Rutkauskas. 

„Labai svarbu, kad vaikai suprastų, kas yra greitis ir kaip valdoma technika, kaip su ja tinkamai elgtis. Be to, džiugu, kad daugėja tokių vietų, kuriose galima skleisti informaciją apie saugų eismą, pagarbą kelyje, na, ir tai labai gera, įdomi veikla, galinti vaikus atitraukti nuo kompiuterių ekranų“, – kalbėjo atidaryme apsilankęs Susisiekimo ministerijos Kelių transporto ir civilinės aviacijos politikos departamento direktorius Vladislavas Kondratavičius. 

Šios dvi motociklų mokyklos vienintelės visose Baltijos šalyse ne tik dėl to, kad visos transporto priemonės varomos elektra. Tai vienintelė motociklų sporto mokykla, kurios mokiniams suteikiamos visos darbo priemonės: tiek motociklai, tiek apranga, tiek šalmai.

Pažengę mokiniai, išvažiuojantys iš vidaus patalpų trasos į lauką taip pat neturi niekuo rūpintis: treneriai tiek aprangas, tiek motociklus pristato į treniruotės vietą, motociklininkui reikia tik atlėkti į vietą. 

Elektra užkariaus ir lenktynių pasaulį

Vis tik jeigu motociklininkas nori lenktyniauti profesionaliai ir dalyvauti varžybose. Tada jam reikia turėsi savo benzinu varomą žirgą. Tačiau „E-Power Arena“ įkūrėjai tikisi, kad ilgainiui ir į Lietuvos profesionalų motociklų sportą prasibraus elektros pavara. 

„Mano idėja yra dar didesnė. Aš noriu suburti komandą „Supermoto“ lenktynėms, o pagrindinis tikslas – nepersėsti ant benzino. Noriu važiuoti elektra. Noriu, kad čempionate atsirastų atskira klasė elektriniams motociklams. Juk jie pasižymi gerokai didesne trauka, jie nesunkiai valdomi ir tikrai greiti“, – idėją pristatė Andrius Stepanavičius. 

„Manau, kad ši vieta nušovė du zuikius vienu metu: jūs auginate vaikus profesionaliais motociklininkais ir tai darote naudodami elektrą. Tai yra ateitis. Aš matau elektrinių motociklų ateitį, matau, kaip pasaulyje atsiranda lenktynių elektrinėmis transporto priemonėmis, ir manau, kad ne už ilgo tai galėsime įgyvendinti ir Lietuvoje“, – viltį pamatyti elektrinių motociklų lenktynes išreiškė Lietuvos motociklų sporto federacijos prezidentas Robertas Benediktavičius. 

„E-Power Arena“ mokytis važiuoti kartingu priima įvairaus amžiaus vaikus ir paauglius, pasiekusius bent 130 cm ūgį. Sėsti ant mažųjų motociklų gali vaikai nuo 5 metų, rekomenduojamas ūgis – nuo 120 iki 145 cm. Didžiuosius „Supermoto“ klasės motociklus gali valdyti visi, sulaukę 15 metų amžiaus.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode