Parama dėkojame




Sprogimas

Skaitmeninis amžius: kuo keisime automobilio registracijos numerius?

Praeitą savaitę pasaulio žiniasklaidą apskriejo žinia apie prasidėjusius pirmojo pasaulyje skaitmeninio planšetę primenančio automobilio valstybinio numerio bandymus. Numeriai, kuriuos gamina bendrovė „Reviver Auto“, jau puošia Sakramento gatvėmis riedančias mašinas. Kokie jų privalumai ir ko siekia gamintojas, aiškinasi autoevolution.com.

Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, Prancūzija buvo pirmoji valstybė, pareikalavusi automobilius žymėti numeriais – tai įvyko 1893 metais. Jos pavyzdžiu 1896 metais pasekė Vokietija, o 1898 metais – Nyderlandai. Jungtinėse Valstijose pirmoji vieta, kur imta reikalauti transporto registracijos numerių, buvo Niujorkas, o tai imta daryti nuo 1903 metų.

Nuo pat pradžių automobilių valstybinių numerių formatas nekito: tai buvo metalo ar kitos panašios medžiagos lentelė su joje nurodytais skaičiais ir raidėmis. Dabar gyvename skaitmeniniame amžiuje, tad valstybinių numerių skaitmenizavimas atrodo labai natūralus procesas.

Pirmasis skaitmenis valstybinis numeris pavadintas „Rplate“. Tai numerio lentelę vizualiai primenantis įrenginys, kurį sudaro apsauginis stiklas, monochrominis ekranas, schema ir keičiamos baterijos. „Rplate“ tokio paties dydžio kaip ir tradiciniai amerikietiški numeriai, o tai reiškia, kad juos bus gana paprasta pritvirtinti.

Siekiant išvengti atspindžių, naudojama „E Ink“ tipo technologija, panaši į tą, kurią naudoja „Kindle“ knygų skaityklių kūrėjai. „Reviver Auto“ tvirtina, kad tokie skaitmeniniai automobilių numeriai bus puikiai matyti bet kokiomis oro sąlygomis. Jie taip pat labai atsparūs, o tai reiškia, kad jiems nebaisūs nei ekstremalūs temperatūros, nei drėgmės pokyčiai.

Svarbiausias tokių skaitmeninių automobilių numerių privalumas – galimybė jį koreguoti. Jis skaitmeninis, tačiau susietas su serveriu, tad nuotoliniu būdu leidžia automobilio savininkui užregistruoti automobilį ar atnaujinti jo registraciją, o tai reiškia, kad nebereikės jokių lipdukų ar panašių dalykų.

Be to, šiuose planšetiniuose numeriuose bus galima gauti aktualios informacijos, nors kol kas papildomai įmanomi tik specializuoti reklaminiai pranešimai. Ateityje „Reviver“ ketina pasirūpinti, kad tokie numeriai skelbtų informaciją apie besibaigiančią registraciją, parkavimą ir net pavojingas kelio sąlygas. Viliamasi, kas ateityje, pavogus automobilį su tokiais numeriais, planšetėje pasirodys užrašas „Vogtas“.

Kūrėjai akcentuoja, kad visa tai įmanoma dėl reguliaraus tokio planšetės tipo valstybinio numerio ir serverio bendradarbiavimo. Tai taip pat reiškia, jog pareigūnams taps žymiai lengviau susekti vogtas autotransporto priemones.

Nepaisant visų privalumų ir patogumų, „Rplate“ – nepigus malonumas. Tiesą sakant, jis kainuoja dešimt kartų brangiau nei „Kindle“ skaityklė ir du kartus brangiau nei 9,7 colių „iPad“. Kalifornijoje „Rplate“ parduodamas už beveik 599 dolerius. Maža to, „Rconnect“ programėlė per mėnesį kainuos dar po 7 dolerius.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode