Sprogimas

Akibrokštą po avarijos patyrusi šeima įspėjo kitus: atidžiai skaitykite sąlygas

 

Į nedidelį eismo įvykį Panevėžyje patekusi šeima negalėjo įsivaizduoti, kokiu milžinišku konfliktu jis pavirs. Lrytas.lt skaitytoja Deimantė P. pasidalijo nepavydėtina situacija, į kurią pateko ji su vyru.

„Šių metų vasaros pradžioje Panevėžyje įvyko eismo įvykis, kurio metu mano vyro vairuojamas automobilis susidūrė su kitu automobiliu, tai įvyko rikiuojantis į kitą eismo juostą. Mūsų žemas sedanas lietė aukštą visureigį.

Aš, sėdėdama šalia, net nejutau to mini susidūrimo. Sustojus ir išlipus iš automobilio buvome užpulti visureigio vairuotojo.

Jis ėmė šaukti, grasinti, todėl nedelsdama iškviečiau policijos pareigūnus, pradėjome pildyti eismo įvykio deklaraciją“, – pasakojo ji. 

Neleido pažiūrėti

Pasak moters, ant jų šeimos automobilio buvo matyti brūkštelėjimas durelių apačioje, bet pavalius ranka neliko jokios žymės. Iš pažeidimo išvaizdos pora spėjo, kad greičiausiai prisilietė prie visureigio padangos.

Tačiau to patikrinti negalėjo nei ji, nei vyras, nes, poros nuostabai, visureigio vairuotojas neleido nė pažiūrėti į jo automobilį. 

„Pildant deklaraciją ir priėjus punktą, kuriame reikia pažymėti automobilio apgadinimus, džipo savininkas nieko neįrašė, o mūsų ir net policijos pareigūnų paprašytas parodyti, kur jo automobilis apgadintas, jis to nepadarė.

Tik pasakė, kad tai nustatys ekspertai. Policijos pareigūnai net kelis kartus prašė parodyti apgadintą vietą, nes nei mes, nei policijos pareigūnai šviežaus apgadinimo nepastebėjome – automobilis buvo senas ir apdaužytas, aplamdytas“, – stebėjosi Deimantė.

Teko sumokėti

Registruodama eismo įvykį ji draudimo bendrovės operatorei paminėjo apie konfliktinę situaciją bei apie tai kad nukentėjusysis atsisakė parodyti, kokia žala yra padaryta. Tačiau po dviejų mėnesių Deimantės laukė dar vienas nemalonumas.

Ji iš draudimo bendrovės gavo laišką, kuriame nurodyta regreso tvarka apmokėti 50 proc. nukentėjusiajam išmokėtos sumos – 123 eurus, nes avariją sukėlęs jos vyras neturėjo 10 metų vairavimo patirties.  

„Taip, pripažįstame, mūsų kaltė, kad iki galo neįsigilinome į draudimo sutarties sąlygas, nes  ankščiau sąlyga būdavo ne mažesnis nei 5 metų stažas“, – apgailestavo moteris.  

Pridėta darbų sąmata liudijo apie sparno ir bamperio dažymą, bet automobilio apgadinimų taip ir nemačiusi moteris liko su kartėliu viduje, kad visureigio vairuotojas jos ir draudimo sąskaita galėjo susitvarkyti senesnius pažeidimus.

Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Žalų departamento direktorius Gytis Matiukas patvirtino, kad šeima teisingai pasielgė iškvietusi policiją, nes agresyvus elgesys prilygsta nesutikimui su įvykio aplinkybėmis, sugadinimais ir kalte.

Jis atkreipė dėmesį, kad nerodydamas savo automobilio apgadinimų rizikavo ir visureigio vairuotojas. 

„Tokiu atveju vairuotojas rizikuoja, nes gali pasikeisti aplinkybės, kaltė ir pan.“, – įspėjo draudimo ekspertas. 

Svarbios aplinkybės

G.Matiukas apgailestavo, kad šeima pakliuvo į tokią nemalonią situaciją ir įspėjo visada atidžiai skaityti draudimo sutartis. 

„Mūsų prioritetas – visapusiškai informuotas ir mūsų draudimo paslaugomis patenkintas klientas, todėl nuolat peržiūrime klientų aptarnavimo procesus ir siekiame, kad visi klientai būtų tinkamai informuoti apie draudimo sąlygas, gautų visą juos dominančią informaciją dar prieš pasirašant sutartį.

Visuomet prašome klientų atidžiai perskaityti pasirašomas sutartis, susipažinti su jose nurodytomis taisyklėmis ir sąlygomis.

ERGO darbuotojai yra visuomet pasiruošę atsakyti į visus sutarčių pasirašymo metu kylančius klausimus, plačiau pakomentuoti aktualius sutarties punktus.

Taip pat to reikalaujame ir iš visų draudimo tarpininkų – tiek iš brokerių, tiek iš nuosavo pardavimų tinklo pardavėjų, parduodančių ERGO draudimo paslaugas. 

Visgi ne visi klientai tam skiria laiko, sutartis pasirašo atidžiai jų neišnagrinėję, nepasikonsultavę su specialistais. Pasitaiko, kad dėl šios priežasties kartais kyla ir nesusipratimų“, – tvirtino jis. 

Pasak pašnekovo, regresas būna taikomas net iki 10 proc. visų įvykių. Ši galimybė draudimo bendrovėms numatyta įstatymu ir regresą už sutarties pažeidimus taiko visi draudikai.

Regreso galimybė galioja ne tik tada, kai avariją sukelia mažiau patirties, nei numatyta sutartyje, turintis vairuotojas.

Kitos svarbios aplinkybės – vairavimas neblaiviam, pasišalinimas iš įvykio vietos, nepranešimas apie įvykį įvykusį užsienyje bei automobilio trūkumai, jei jie turėjo įtakos įvykiui atsirasti.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode