Sprogimas

Paaiškėjo, kad už senus automobilius ugniagesiai moka kaip už naujus

 

Ugniagesiai per 10 metų už mašinų nuomą sumokėjo tiek pinigų, kad jas nusipirkti būtų buvę pigiau. Nepaisant to, sutarties su privačia įmone ugniagesiai nenutraukia ir mašinas nuomoja toliau. Dar daugiau – už dešimties metų senumo mašinas mokama tokia pati suma, kaip mokėta už naujas mašinas.

Šalies ugniagesiai gelbėtojai dar ir šiais laikais priversti naudotis jau tik muziejams tinkamais ugniagesių automobiliais. Pabradėje užfiksuotas ne vieną dešimtį metų skaičiuojantis gaisrininkų automobilis, kuris dar tęsia tarnybą.

Miestelių ugniagesiai gera technika pasigirti gali ne visuomet, nors miestuose įrangai pinigų negailima. 

Moka kaip už naujas

Tokias penkerias automobilines kopėčias Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas išsinuomojo prieš dešimt metų. Per šį laikotarpį privačiai įmonei sumokėta beveik 4 mln. eurų. Naujos tokios mašinos kainuoja 3,5 mln.

Ugniagesių vadas sako, kad joms nusipirkti nebuvo pakankamai pinigų. Šiemet departamento vadovas pasirašė raštą, kuriuo suteikė sau leidimą dar kartą tuos pačius automobilius nuomotis nesudarant naujos sutarties.

Jeigu 2008-aisiais už beveik 2 milijonus eurų ugniagesiai išsinuomojo naujas automobilines kopėčias, tai šiemet pratęsus nuomos sutartį, ta pati pinigų suma mokama jau už 10-ies metų senumo automobilius. 

„O kaip turėtų gautis, jeigu sutartyje yra nustatytas pratęsimas tiktai tomis pačiomis sąlygomis, tai kitaip ir negali gautis“, – sakė automobilius nuomojančios įmonės „Iskada“ direktorius Vidmantas Astrauskas. 

Negalėjo atsakyti

Tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba stebisi, kodėl pratęsta sutartis ir nebuvo naujo konkurso.  

„Matom, kad taip, perkanti organizacija neturėjo teisinio pagrindo pratęsti šitą sutartį, jie turėjo vykdyti viešąjį pirkimą – ar kopėčių pirkimo, ar kopėčių nuomos“, – patvirtino Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė. 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovas Kęstutis Lukošius išsisuko nuo paaiškinimo, kaip tokia situacija galėjo susiklostyti.  

„Buvo paklausta, ar mes galėtume pratęsti tokio tipo sutartį“, – tvrtino jis, bet paklaustas, ar atsakymas buvo teigimas, teatsakė: „Atsakymas buvo.“ 

Žurnalisto dar kartą perklaustas, ar teigiamas, jis vėl atšovė: „Atsakymas buvo, kuriuo mes rėmėmės.“  

K. Lukošius neatsakė ir tiesiai paklaustas, koks tas atsakymas. 

„Tai atsakymas bus pateiktas ir mes su VPT apie tai ir kalbėsime“, – atkirto jis. 

Ministras neturi plano

Jeigu paaiškės, kad sutartis negalėjo būti pratęsta, ją teks nutraukti. Tuomet ugniagesiai gelbėtojai liks be automobilinių kopėčių, jas teks grąžinti nuomotojui. 

„Tai yra tiesioginis pavojus žmonių sveikatai ir gyvybei. Tai yra didžiausia bėda, kuri man kelia klausimą. Ir tikrai neturiu atsakymų, – stebėjosi vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas. – Pas mane tai plano nėra, nes aš negaliu net įsivaizduoti, kad įstaigos vadovas, kuris atsakingas už žmonių gelbėjimą, leidžia sau tokią situaciją sukelti Lietuvoje ir didžiuosiuose miestuose.“ 

Tačiau K. Lukošius didelės problemos neįžvelgė. 

„Mes turim šiandieną apie 35 vienetus pas save, tai mes jeigu 5 neteksim, bus 30, tai mes bandysim su tuo 30 tai, ta prasme, perdislokuoti taip, kad galėtume turėti sprendimą, atitinkantį teisės aktus ir užtikrinti žmonių saugą“, – aiškino jis. 

Sudrebėjo kėdė

K. Lukošius, atrodo, užsitraukė ir didesnę Vidaus reikalų ministro nemalonę. Dėl netiksliai užpildytos viešųjų ir privačių interesų deklaracijos K. Lukošiui siūloma skirti nuobaudą.

Kad pažeista tarnybinė etika, pripažino ir vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Dabar ministras dar griežtesnis. 

„Aš tokiu vadovu negaliu pasitikėti, jeigu pasitvirtins tokia informacija, ir su juo daugiau negaliu dirbti“, – neslėpė E. Misiūnas. 

Tačiau K.L ukošius atkirto nematantis pagrindo pasitraukti. 

„Aš tik galiu pasakyti vieną, kad aplinkybės, kada mes darom reorganizaciją, kada mes darom pokyčius struktūroje, kada yra iš tikrųjų didelis ir įvardintas, ir atėjęs apie nepotizmo klausimus, apie korupcijos klausimus, apie kitus klausimus, tai šioks toks spaudimas jaučiasi“, – abstrakčiai aiškino K. Lukošius, paklaustas ar ministras turi pagrindo juo nepasitikėti.

Iš ko jaučia spaudimą, K. Lukošius nekonkretizuoja. Skandalas buvo kilęs ir dėl anksčiau įsigytų gaisrinių kopėčių. Įtarta, kad priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas kopėčias pirko per brangiai ir iš vienintelio konkurse dalyvavusio tiekėjo.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode