Sprogimas

Patikėję sukčiais lieka be pinigų ir be vairuotojo pažymėjimo

 

„Jeigu reikia pagalbos „Regitroje“, parašykit žinute“, „Bandote išlaikyti egzaminus ir nepavyksta? Kreipkitės“ – tokiais pasiūlymais socialiniame tinkle „Facebook“ vairuotojams skirtose grupėse žarstosi sukčiai, nebijantys viešinti netgi banko sąskaitų, į kurias pervedami apgaule išvilioti pinigai. Nors tokie „padėjėjai“ stabdomi pasitelkus teisėsaugą, apgavysčių netrūksta, o blogiausia, sako DELFI redakcijai parašę skaitytojai, kad atsiranda tikinčių sukčių pažadais.Skaitytojai pasidalino keliomis nuotraukomis iš socialinių tinklų, susirašinėjimų su sukčiais, tariamai padedančiais išlaikyti vairavimo egzaminus paprasčiau. Žinutėse matyti, jog pašnekovai spaudžiami kuo greičiau atsiskaityti už paslaugas.

Tiesa, mokėjimai vykdomi dalimis – jei „paslauga“ iš viso kainuoja 300 eurų, tai avansu prašoma 106 eurų, o po egzamino, pabrėžiama, „reikės turėti dar 194“ eurus. Ir nurodoma banko sąskaita bei asmens, kuriam ji priklauso, vardas ir pavardė. 

Žinoma tarp to, su kuriuo susirašinėjama socialiniame tinkle, ir to, kuriam pervedami pinigai, atrodytų, nieko bendro – nesutampa nei vardas, nei pavardė. Įdomi detalė ir ta, kad kai kurie nesibaimina skiltyje „Darbo vieta“ įrašyti tariamą darbovietę – VĮ „Regitra“. 

Apsimeta darbuotojais

Emilija Bardauskienė, „Regitros“ komunikacijos specialistė, DELFI pasakojo, kad labai dažnas scenarijus, kai sukčiai apsimeta išties „Regitroje“ dirbančiais asmenimis. 

„Dažniau pasirenkamos tiek vadovų, tiek specialistų tapatybės, kurie dirba visoje Lietuvoje. Be to, įprastai pasirenkami tie darbuotojai, kurie savo asmeninės anketos socialiniame tinkle neturi“, – kalbėjo žinovė. 

Tiesa, ilgainiui tokie atvejai išaiškėja, mat skelbimai apie „pagalbą“ publikuojami viešose grupėse, skelbimų portaluose, tad apie sukčiavimo atvejus prisidengiant svetima pavarde praneša asmenų, kurių tapatybėmis naudojamasi, ir pažįstami, ir artimieji. 

„Beje, pasisavinami tik „Regitros“ darbuotojų vardai ir pavardės, tačiau nuotraukos – kitų asmenų. Tai padeda „sumėtyti pėdas“ bei sukurti norimą įvaizdį.

Vieni renkasi vyresnio žmogaus nuotraukas, kuris atrodo santūrus ir patikimas, o kiti priešingai – jaunesnio, avantiūristiškai nusiteikusio, jaunuolio atvaizdą“, – komentavo E. Bardauskienė. 

Ji atkreipia dėmesį ir į skelbimų turinį. Dažnai, pasak jos, nieko konkretaus nesiūloma, kalbama aptakiomis frazėmis. Pavyzdžiui, teikiama „pagalba žmonėms, kurie turi problemų laikant teises“ arba siūloma „pagalba žmonėms dėl teisių. Kreiptis a. ž.“

„Tokios frazės padeda sudominti didesnę auditoriją, o vėliau, pagal situaciją, pažadama padėti gauti tai, ko susidomėjusiam žmogui reikia“, – pasakojo E. Bardauskienė.

Tikslas – tik pinigai

Žinovė pabrėžia, kad apsimetėliams, naudojantiems socialinius tinklus, rūpi kuo greičiau išvilioti pinigus, todėl į ilgus susirašinėjimus ar būsimo proceso aptarimus jie nėra linkę.

Tam, kad ant sukčių kabliuko užkibęs asmuo apsispręstų kuo greičiau ir pervestų pinigus, paslaugą žadama suteikti per porą valandų ar jau kitą dieną. 

„Pastebėjus žmogaus abejones ar prašant garantijų, sukčius paspartina jo apsisprendimą ir sako, jog „jei nenori, tai nereikia. Yra eilė laukiančių“. 

O realūs pavyzdžiai rodo, kad gavę pinigus sukčiai tiesiog pradingsta, – išdavė „Regitros“ specialistė.

Anot pašnekovės, tokių, besisiūlančių „padėti“ skelbimų autorių, pagausėja šventiniu laikotarpiu, tačiau kiekvienas atvejis, kai vykdoma nelegali veikla, neteisėtai naudojamas „Regitros“ vardas ar apsimetama jos darbuotojais, pranešamas teisėsaugai. 

„Policijos departamentui jau esame perdavę ir visą informaciją apie DELFI skaitytojų praneštus atvejus“, – kalbėjo ji. 

Filmuoja egzaminus

Pasak E. Bardauskienės, „Regitra“ užtikrina griežtą kontrolę kiekviename vairuotojų egzaminavimo etape. Pavyzdžiui, siekiant gauti vairuotojo pažymėjimą, tenka sutikti daug skirtingas funkcijas atliekančių žmonių. 

„Asmuo turi praeiti ir pro dokumentus priimančius, ir teorijos egzaminus vykdančius žmones, taip pat praktikos egzamino egzaminuotojus bei vairuotojų pažymėjimą išduodančius asmenis.

Galiausiai, siekiant didesnio objektyvumo, egzaminai „Regitroje“ yra filmuojami“, – sakė pašnekovė.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode