Parama dėkojame




Sprogimas

Nauja paslauga Vilniuje: kodėl išsinuomoti paspirtuką brangiau nei automobilį?

 

Vilniuje startuoja nauja elektrinių paspirtukų dalijimosi paslauga. Šios transporto priemonės šiltuoju metų laiku tampa vis populiaresnės, tačiau ne visi tokį paspirtuką įsigyti gali arba turi tinkamas sąlygas jiems laikyti, todėl elektrinių paspirtukų dalijimosi paslauga tampa puikia alternatyva. Tačiau entuziazmas blėsta, kai išgirstama, kad valanda elektrinio paspirtuko nuomos kainuos net 6,50 euro. Apsukrieji greitai suskaičiuoja – už tokią sumą galima išsinuomoti automobilį.

Visoje Lietuvoje gerai žinoma automobilių ir dviračių dalijimosi paslaugą teikianti įmonė „CityBee“ nuo šiol savo klientams siūlys išsinuomoti ir elektrinius paspirtukus. Ši paslauga kol kas veiks Vilniuje.

Kodėl paspirtukas brangiau už automobilį?

Dar prieš oficialų paslaugos startą Vilniuje jau buvo žinoma ir paslaugos kaina. Fiksuotas, vadinamasis starto mokestis bus 50 euro centų. Tuo metu kiekviena elektrinio paspirtuko naudojimosi minutė įkainota papildomais 10 euro centų.

Nesunku suskaičiuoti, kad, jei paspirtuku naudositės valandą, iš viso už tai sumokėsite 6,50 euro. Daug kam tokia suma pasirodė per didelė, nes „CityBee“ programėlės pagalba automobilį „Toyota Yaris“ galima išsinuomoti už 4,90 euro valandinį mokestį. Tiesa, kiekvienas automobiliu nuvažiuotas kilometras papildomai įkainotas 0,13 centų.

Skaičiuojant visiškai tiksliai, išsinuomoti automobilį bus pigiau tuo atveju, jei per valandą su juo nuvažiuosite ne daugiau nei 12 kilometrų. Todėl daugeliui kyla natūralus klausimas – kodėl ženkliai pigesnio paspirtuko nuomos kaina yra net didesnė už keliolika kartų brangesnio automobilio kainą?

„Kainodarą pasirinkome atsižvelgdami į pasaulinę praktiką. Kaip ir kiekvienas verslas skaičiavome savo kaštus ir kainodarą padarėme tokią, kad nebūtų nuostolių“, – paaiškino įmonės „CityBee“ vadovas Lukas Yla.

Naudotis galės ne tik suaugusieji

Paslaugos pristatymo metu L. Yla akcentavo, kad paspirtukus išsinuomoti galės bet kokio amžiaus vartotojai, tačiau pabrėžė, kad jaunesni nei 18 metų paspirtukų vairuotojai privalės laikyti galiojančių KET reikalavimų.

„Kaip ir važiuojant dviračiu, asmenys, kurie nėra sulaukę 18 metų amžiaus, privalės dėvėti šalmus. Tuo metu 18 metų ažmiaus sulaukę paslaugos vartotojams šalmas yra rekomenduojamas“, – sakė L. Yla.

Šiemet į Vilniaus gatves išriedės 500 paspirtukų. Vėliau planuojama elektrinių paspirtukų dalijimosi paslaugą pristatyti ir kituose Lietuvos miestuose – Kaune ir Klaipėdoje, o vasaros metu elektrinius paspirtukus planuojama pasiūlyti pajūrio ir kitų Lietuvos kurortų – Birštono ir Druskininkų – gyventojams ir miestų svečiams.

Kalbėdamas apie sezoniškumą, L. Yla sakė, kad elektriniais paspirtukais bus galima naudotis tol, kol leis oro sąlygos. 

Tačiau elektriniais paspirtukais nebus galima naudotis nakties metu. Nuo maždaug 20–21 val. visi paspirtukai bus surenkami ir gabenami pakrauti. Į gatves paspirtukai turėtų grįžti iki 8 val. ryto.

Su pilnai įkrautu akumuliatoriumi elektrinis paspirtukas galės nuvažiuoti iki 20 km atstumą, o maksimalus greitis sieks 25 km/val. Vėliau planuojama pridėti papildomus akumuliatorius, kurie įveikiamą atstumą turėtų padvigubinti.

„CityBee“ yra pirmoji įmonė, pristačiusi elektrinių paspirtukų dalijimosi paslaugą, tačiau vėliau tokią pačią paslaugą planuoja teikti ir dar kelios įmonės – „Flash“, „MyScooter“, „Swood“ ir „Unicorn Scooters“.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode