RETRO

Simonas Gentvilas: „Europinis reikalavimas apgręžti sunkvežimius namo neatitinka Žaliojo kurso“

Europoje privaloma sunkvežimių kelionė į registracijos šalį sukurtų pusę viso Lietuvos transporto išmetamo šiltnamio dujų kiekio. Vadinasi, nauja vilkikų grąžinimo nuostata sukels ne tik neigiamų ekonominių ir socialinių, bet ir aplinkosauginių padarinių.

Privalomo vilkikų grąžinimo namo tvarką penktadienį įvertinusi Europos Komisija patvirtino Lietuvos abejones: dėl reikalavimo vilkikams kas 8 savaites grįžti į įmonės registracijos šalį papildomai bus išmetama 3,3 mln. tonų anglies dvideginio. Tai vidutiniškai sudaro 52 proc. šalies transporto sektoriuje išskiriamo šiltnamio dujų kiekio (2019 m. jis siekė 6,29 mln. tonų).

„Sunkvežimių varinėjimas po ES teritoriją yra visiškai nereikalingas, nes europinė mobilumo tvarka prieštarauja kitam ES Sąjungos prioritetui – kelia grėsmę Žaliojo kurso tikslams“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Pagal numatytas Mobilumo paketo nuostatas, per vienus metus vilkikas į registracijos šalį turėtų privalomai grįžti apie 6-7 kartus. Aplinkos ministerija atkreipia dėmesį, kad vilkikų techninei apžiūrai atlikti nebūtina Lietuvoje registruotam vilkikui grįžti į Lietuvą – apžiūrą galima padaryti Vokietijoje.

„Vilkikų techninė apžiūra vykdoma kasmet, t. y. kas 12 mėnesių. Mobilumo pakete nurodytas pagrindas kas du mėnesius vilkiką siųsti į registracijos šalį tikrai neskirtas transporto techniniams reikalavimams atitikti, todėl dėl tokio reikalavimo neigiamas poveikis palinkai vargu ar pagrįstas“, – sako Aplinkos ministerijos Klimato politikos grupės vyresnysis patarėjas Tomas Aukštinaitis.

Atitinkamas Mobilumo paketo nuostatas, kaip neproporcingas, Lietuva kartu su kitomis Rytų Europos šalimis apskundė Europos Teisingumo Teismui. Mobilumo paketą EK priėmė pernai liepos 15 d., jis turėtų įsigalioti po metų, 2022 m. vasario 21 d. Penktadienį paskelbusi apie Mobilumo paketo poveikį aplinkai, EK kviečia ES šalis ir Europos Parlamentą diskutuoti apie šį paketą.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode