Parama dėkojame




Sprogimas

Seimas pradeda diskusiją, ar uždrausti vaikišką šampaną

Seimas imasi Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, kuriomis norima Lietuvoje uždrausti vaikams ir paaugliams skirtas prekes, imituojančias alkoholio vartojimą.  

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti siūlymus Lietuvoje neleisti gaminti ir parduoti maisto produktų, žaislų ir kitų prekių, kurių dizainas imituotų alkoholinius gėrimus ar jų tarą. Jeigu Seimas tam pritartų, nuo lentynų dingtų, pavyzdžiui, vaikiškas šampanas, į butelius suberti saldainiai. 

Pasak pataisas pristačiusios Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės „valstietės“ Astos Kubilienės, tokios prekės ugdo vartoti alkoholį ir daro įtaką vaikų mastymui – kuriamas modelis, kad šventė neįmanoma be alkoholio.    

„Ikimokyklinių įstaigų specialistai atkreipia dėmesį, kad vaikai, švęsdami šventes, imituoja suaugusiųjų elgesį – prieš gerdami vaikišką šampaną, susidaužia taures, svirduliuoja, stumdosi, taip imituodami apgirtusių žmonių elgesį“, – teigė parlamentarė. Ji priminė, kad pataisas teks derinti su Europos Sąjunga. 

Konservatorius Arvydas Anušauskas suabejojo, ar pataisos duos naudos be tėvų požiūrio į alkoholio vartojimą.

„Vaikų imitacinis elgesys nepasibaigs tuo metu, kai nuo stalo bus nuimtas kažkoks alkoholio gėrimą imituojantis butelys, o tėvų elgesys nesikeis“, - tvirtino A. Anušauskas.

A. Kubilienė analogišką pasiūlymą teikė 2016 metų pabaigoje, bet paskui jį atsiėmė. Pasak parlamentarės, tada lentynose ji matė 2 ar 3 vaikiško šampano rūšis, o šiuo metu – gerokai daugiau.

„Jeigu nieko nedarysime, ateityje bus dar daugiau“, – prognozavo A. Kubilienė.

„Valstietis“ Robertas Šarknickas pastebėjo, kad putojančio alkoholio gėrimą imituoja ir kai kurie gaivieji gėrimai. 

„Tarkime limonado, kokakolos... kai atidarai dangtelį, yra garsas ir putos, kurios taip pat sukelia asociacijas su šampanu. Kaip į tai žiūrite?“ – klausė parlamentaras. 

„Gal tai yra ateities dalykas“, – atsakė A. Kubilienė.   

Lietuvos mokinių parlamento nariai dar 2010 metais Seime kėlė klausimą dėl vaikiško šampano ir kitų alkoholį imituojančių gėrimų pašalinimo iš apyvartos.

Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes. 

Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, gegužės 10 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode