Marcinkevičius




Vyko verpimo konkursas-varžytuvės

Rugpjūčio 29 -ąją Pikelių kultūros namuose vyko respublikinio projekto „Tradicija šiandien“ renginys – regioninės verpimo rateliais, žemaitiškai vadinamais kalvaratais, varžytuvės-konkursas „Suk suk ratelį“.

 

Susirinkusiuosius pasveikino Židikų kultūros centro Pikelių kultūros namų renginių organizatorė Eliutė Pocevičienė, kuri papasakojo, kaip jai ir Pikelių bendruomenės tarybos narei Jadvygai Gedutienei gimė ši idėja organizuoti ir dalyvauti respublikiniame konkurse. E. Pocevičienė pasidžiaugė, kad renginyje naudojama  vilna yra ne atvežtinė, o Pikelių miestelio gyventojos Veronikos Pocevičienės auginamų avių, ir  gražiai pristatė konkurse dalyvavusias verpėjas: Oną Kesminienę iš Pikelių mstl. (Mažeikių r.), Adelę Bartkuvienę iš Ylakių mstl. (Skuodo r.), Oną Rakštikienę iš Ritinės kaimo (Mažeikių r.), Magdeleną Miknienę iš Juodeikėlių kaimo (Mažeikių r.), Mariją Pociuvienę iš Mažeikių ir Juliją Girtavičienę iš Tirkšlių (Mažeikių r.).

Jauniesiems renginio dalyviams surengtas senoviškų daiktų pažinimo konkursas. 

Susirinkusiuosius savo dainomis linksmino ir kvietė kartu dainuoti Židikų kultūros centro ansamblis.

Pristačius varžytuvių komisijos nares ir pirmininkę kiekvienai verpėjai išdalyti vilnos kuodeliai. Verpėjos varžėsi, kuri greičiau ir gražiau suverps duotą vilnos kuodelį, dailiau suvys ir susuks siūlų kamuolį.

Varžytuvių metu renginio dalyviai galėjo apžiūrėti moterų klubo sukurtus darbus, dalyvauti kultūros savanorių, studenčių Silvijos ir Vaidos vedamose edukacinėse veiklose.

Komisijos pirmininkė Genovaitė Kniukštienė nugalėtoja paskelbė verpėją iš Ylakių A. Rakštikienę, kuri verpė ne vilną, o pakulas.

Visos verpusios moterys apdovanotos Pikelių pagrindinės mokyklos mokinių, moterų klubo, kultūros savanorių rankdarbiais, sukurtais per edukacinius projekto „Namų ir savęs puošyba senoviniu stiliumi“ užsiėmimus.

Suverpti siūlai natūraliais dažais bus nudažyti, iš jų pikeliškiai numegs Kalėdų seneliui megztinį.

Po varžytuvių visi dalyviai susėdę prie stalo dalijosi įspūdžiais, vaišinosi žolynų arbata, aptarinėjo būsimą Kalėdų senelio megztinio modelį, klausėsi Vilijos Imbrienės atliekamų savos kūrybos dainų.

Parengta pagal Savivaldybės informaciją

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode