Marcinkevičius




„Gyventi – tai nereiškia kvėpuoti, tai reiškia veikti“ (Ž. Ž. Ruso) (teminis puslapis „Kasdienybės mozaika“)

Rudenį, kai vis anksčiau sutemsta, dažnas imame jausti nerimą, liūdesį ir netgi svarstome – galbūt apniko rudeninė depresija, tačiau, tikiu, kiekvienas esame prisiskaitę daugybę straipsnių, patariančių, kaip kovoti su šiuo metų periodu apimančiu nerimu, ir tik nuo mūsų pačių priklauso, ar kankinsimės, ar atrasime naujų potyrių. Tas pats pasakytina ir apie gyvenimo rudenį. Vieni šiuo amžiaus tarpsniu jaučiasi prislėgti dėl ištuštėjusių namų, nereikalingumo pojūčio, pasireiškiančių vis naujų negalavimų, tuo tarpu kiti gyvenimo pokyčius priima kaip naujų galimybių etapą. Šiandien mes norime visus paraginti pasisemti įkvėpimo iš Trečiojo amžiaus universiteto studentų, nes jie kaip tik spalį pradeda naujuosius mokslo metus.

 Truputį istorijos

Prieš dvidešimt metų šviesaus atminimo Nepriklausomybės akto signataras Medardas Čobotas įkūrė pirmąjį Trečiojo amžiaus universitetą (TAU), siekdamas suburti vyresnio amžiaus žmones, kad šie plėstų savo akiratį, įgytų naujų žinių, keliautų, susirastų bendraminčių. Anot įkūrėjo, „graži, harmoninga senatvė neateina savaime, reikia jai rimtai ruoštis visą gyvenimą, reikia ją susikurti“. Šiandien tokių universitetų šalyje arti pusės šimto ir jie jau yra susibūrę į Nacionalinę trečiojo amžiaus universitetų asociaciją. Šioje asociacijoje yra ir Mažeikių TAU, kurį 2011 m. spalio 11 d. įkūrė šviesaus atminimo pedagogė Liudvika Daliuta Domarkienė. Po metų universitetas įsiregistravo kaip asociacija ir susikūrė logotipą, himną, sparčiai ėmė augti studentų skaičius. Mažeikių TAU ėmė vadovauti ilgametė pedagogė Ona Venslovienė. Šiandien universitetas turi jau 300 studentų, kurie lanko užsėmimus dvylikoje fakultetų: Turizmo, Sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo, Dvasinio tobulėjimo, Psichologijos, Kultūros (dainų, šokių, romansų ansamblis, kapela, mišrus choras), Namų ūkio, Tautodailės, Kalbų, Politologijos, Informacinių technologijų, Teisės, Dramos ir literatūros. Kiekvienas fakultetas turi savo dekanus, kurių kontaktai bei kitokia svarbi informacija skelbiama internetiniame puslapyje www.mazeikiutau.lt

Veikla pagal kiekvieno pomėgius                     

Savo įvairia veikla TAU siekia visokeriopai remti vyresniojo amžiaus žmonių integraciją į visuomenę, skatinti bendravimą tarp kartų. Organizuoja paskaitas, konferencijas, seminarus, keliones ir susitikimus su Lietuvos ir užsienio dėstytojais, įvairių sričių specialistais, visuomenės veikėjais. Organizuodami renginius, sudaro sąlygas studentams praleisti laisvalaikį pagal sugebėjimus ir galimybes. Taip pat propaguoja sportą, kūno kultūrą. Ne vienas renginys jau yra buvęs pristatytas rajono spaudoje, tad paminėsime paskutinįjį – spalio 7 dieną Druskininkuose vykusioje pirmojoje Trečiojo amžiaus universitetų asociacijos universiadoje pasirodė puikiai: parsivežė vieną aukso (tenisininkė Daiva Poškuvienė), du sidabro (šachmatininkas Gintaras Paulauskas bei tenisininkas Adolfas Končius) medalius bei visą pluoštą diplomų. Aktyvią senjorų veiklą organizuoja Sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo fakulteto dekanė, buvusi ilgametė Merkelio Račkausko gimnazijos kūno kultūros mokytoja, 84 metų senjora Birutė Paulauskienė. Savo pavyzdžiu ji rodo, kaip aktyviai gyvenant galima išlikti jaunatviškam, nepriklausomai nuo skaičių pase.

      Kad būtų veiklos žiemos metu, šiais mokslo metais planuojama TAU klausytojus pakviesti tobulinti šaškių, šachmatų žaidimo įgūdžius, treniruotis smiginio, Hel-pongo, stalo teniso, baudų mėtymo rugtyse, paplaukioti. Spalio mėnesį jau buvo organizuotas linijinių šokių gryname ore užsiėmimas, į kurį, deja, susirinko kur kas mažiau žmonių, negu laukta. Rektorė O. Venslovienė samprotauja, kad žmonės turėtų išnaudoti visas galimybes pajudėti, pabendrauti, nes tik nuo mūsų pačių pastangų priklauso mūsų savijauta. Norintys pasiteirauti gali paskambinti tiesiog rektorei telefono numeriu 8 657 74131.

Varomoji jėga – entuziazmas

      Su gerbiama rektore O. Vensloviene susitikome sekmadienį, kai jinai, talkinant gyvenimo draugui, tvarkė TAU reikalus. Iš pašnekesio tapo aišku, jog universitetas gyvuoja pirmiausia entuziastų ir gerų žmonių dėka. Štai Sodų pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Liutkuvienė priglaudė po mokyklos stogu ir už tai universiteto lankytojai jai labai dėkingi. Lektoriai taip pat – geraširdžiai specialistai, sutinkantys be atlygio skaityti paskaitas. Be abejo, neatlyginamas ir be galo daug laiko ir jėgų atimantis pačios rektorės darbas ar kitų tarybos narių bendriems interesams paaukotas laikas. O juk turėtume džiaugtis, kad toks gausus būrys mažeikiškių prasmingai leidžia laiką, teisingu požiūriu į gyvenimą rodo pavyzdį jaunesnėms kartoms. Tad gyventojų pajamų mokesčių 2 procentai, rėmėjų lėšos yra labai laukiamas indėlis į labai kuklų TAU biudžetą. Na, ir lieka tikėtis, jog ir politikai ne tik prieš rinkimus rodys dėmesį šiems nuostabiems žmonėms, šiemet pradėjusiems penktuosius mokslo metus.

Projektas „Iš praeities – į dabartį“. Remia

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode