Sprogimas

13 būdų pamiršti simpatiją: padeda ne tik pasimatymai su kitais

 

Įsimylėjimas, simpatija – malonūs jausmai, kai paširdžius kutena drugeliai, kai valandų valandas fantazuojama apie savo susižavėjimo objektą. Bet staiga pamatote, kad jūsų susižavėjimo objektas publikuoja „Instagram“ nuotraukas su kita. Akimirksniu įsimylėjimas virsta prakeiksmu. Lyg ir neturėtų būti sunku pamiršti įsimylėjimo objektą, juk jūs nė nebuvote pora.

 

 

Deja, visi puikiai žinome – ne viskas taip paprasta, ypač, jei įsimylėjimas trunka ilgai. Ekspertai pateikia patarimų, kaip pamiršti simpatiją:

1. Leiskite sau jausti

Juk žinote, kad tai praeis. Atsiminkite, kiek dūsavote dėl klasės draugo, kurio dabar nė vardo nebeatsimenate. Slopindami jausmus tik patys sau kenkiame.

„Vienintelis būdas atsigauti – leisti sau jausti ir savęs už tai nesmerkti“, – aiškina knygos „Patvarios santuokos pamatas“ autorė, psichoterapeutė Lesli Doares.

Savaime suprantama, kad nenorite amžinai būti nelaimingai įsimylėję, kita vertus, svarbu duoti sau laiko ir erdvės išgyventi skausmingas emocijas, pabrėžia knygos „Pakibę feisbuke. Kaip feisbukas veikia mūsų emocijas, santykius ir gyvenimus“ autorė, psichologė Suzana E. Flores.

2. Papasakokite apie savo jausmus draugei

Kartais pakanka išsikalbėti su žmogumi, kuriuo pasitikite. Taigi pasikvieskite draugę į svečius, pasidarykite arbatos ir – pirmyn.

„Tai padeda numalšinti skausmą“, – sako knygos „Laiminga pora“ autorius, psichologas Bartonas Goldsmithas. Dažnai kalbantis aiškiau pamatome situaciją, o tada tikėtini pozityvūs pokyčiai.

3. Stenkitės nukreipti dėmesį

„Nuraminti protą nėra lengva, tad patikimas metodas – nukreipti dėmesį“, – pataria porų psichoterapeutė Brandy Engler. Kitas variantas – sėdėti ir it apsėstam sukti galvoje tas pačias mintis, bet tai nepadeda.

Verčiau užsiimkite tuo, kas patinka – lankykite jogą, vakarieniaukite su draugais, susiplanuokite merginų savaitgalio išvyką, 

skirkite laiko visapusiškam savo kūno pažinimui - padės sportas, įvairios intymios prekės.

„Veikdami tai, kas patinka, ne šiaip nukreipiame dėmesį, bet ir primename sau – ir be įsimylėjimo yra patinkančių dalykų, – aiškina L. Doares. – Kuo daugiau smagių akimirkų patirsite (arba apie jas galvosite), tuo greičiau baigsis gedėjimas (dėl įsimylėjimo be atsako).“

4. Nustokite žiūrinėti paskyras socialiniuose tinklalapiuose 

Šis punktas svarbus. L. Doares teigimu, pirma, žiūrinėdami savo simpatijos paskyrą nuolat jį stebite, antra, socialiniuose tinklalapiuose rodoma tik gražioji gyvenimo pusė, o ne visas vaizdas.

Be to, sunkiau išmesti jį iš galvos, nes susidaro iliuzija, kad tas žmogus – jūsų gyvenimo dalis, nors taip nėra, pabrėžia psichoterapeutė. Jei negalite nustoti sekti jo, duokite sau laiko, atsiribokite palaipsniui.

5. Jei pajėgiate, ribokite bendravimą su savo susižavėjimo objektu

Pasveikimas nuo nelaimingos meilės priklauso ir nuo to, ar dažnai matotės su simpatija. Jei kartu dirbate, bus sunku. Jei tai – draugas, kuriam kilo gilesnių jausmų, kažkiek laiko nebendraukite.

„Kas kartą pamačius tą žmogų, kyla emocijų audra, – teigia B Goldsmithas. – Tie emocijų pliūpsniai nėra malonūs. Kam save kankinti?“

Galiausiai suteikite sau galimybę pabendrauti su naujais žmonėmis – taip greičiau atsigausite.

6. Kartokite sau – ne jūs pirma, kuriai tenka tai išgyventi

Kai skauda sudaužytą širdį, atrodo, kad niekas kitas jūsų nesupranta, bet iš tiesų dauguma žmonių yra išgyvenę nelaimingą meilę. Priminkite sau tai, kad nesijaustumėte tokie vieniši.

7. Išliekite širdį dienoraščiui

Kartais su draugais sunku apie tai kalbėti, o gal nesinori pasakoti apie savo jausmus. B. Goldsmithas pataria rašyti dienoraštį, nes „tai – puikus pratimas“. Vėliau galima išplėšti ir sudeginti tuos puslapius.

8. Pagalvokite, ar gyvenime įmanomi santykiai su susižavėjimo objektu

Įsimylėjimai, svajonės apie susižavėjimo objektą grindžiami fantazijomis, o ne realybe.

Tas asmuo atrodo tobulas, bet kas gi žino, kaip yra iš tiesų. O realybėje tie žmonės gali turėti nemalonių įpročių, kaip ir visi.

„Jie nėra tobuli“, – pabrėžia B. Goldsmithas. Dažniau sau apie tai primenant greičiau išmesite iš galvos fantazijas.

9. Atraskite naują pomėgį

„Nauji dalykai – visada gerai“, – pabrėžia L. Doares. – Jie ištraukia iš rutinos, skatina imtis to, kam reikia dėmesio, pastangų.“

Naujas pomėgis gali padėti sutikti naujų žmonių, kurie nepažįsta jūsų susižavėjimo objekto, tai skatina sveikimą. Be to, nauji dalykai gali tiek sudominti ir įtraukti, kad neliks laiko dūsavimams dėl nelaimingos meilės.

10. Paanalizuokite gyvenime buvusius susižavėjimus

Jei nuolat nelaimingai, nesėkmingai įsimylite, tai negerai.

„Susižavėjimas, priešingai nei santykiai, grindžiamas fantazija, nerealizuotais jausmais“, – sako L. Doares.

Galbūt jūs pasirenkate neprieinamus žmones, nes bijote tikrų santykių. Paanalizuokite, kas jus skatina, atraskite tikrąją priežastį, kad ateityje nebereikėtų kentėti.

11. Nueikite į kelis pasimatymus pasibandyti

Taip, veikiausiai nesate pasirengę pradėti naujų santykių. Kita vertus, pasimatymai padės prasiblaškyti, daugės šansų, kad sutiksite padorų žmogų.

B. Goldsmithas rekomenduoja laikyti tokius pasimatymus pabandymais, kol nesate emociškai pasirengę naujiems santykiams. O jei susipažinsite su patinkančiu žmogumi, bus dviguba nauda.

12. Simboliškai užbaikite nelaimingą susižavėjimą

B. Engler rekomenduoja kažkaip įprasminti susižavėjimo pabaigą, net jei tai nebuvo tikri santykiai.

Juk jums skaudu, per naktį skausmas neatlėgs. B. Engler teigimu, vertėtų išmesti daiktus, kurie primena susižavėjimo objektą, galbūt neiti į vietas, kurios irgi kažkaip asocijuojasi su tuo žmogumi.

Kad ir kaip pasielgsite, tai turi reikšti susižavėjimo pabaigą, toks savotiškas taško padėjimas dažniausiai padeda, aiškina specialistė. „Nereikia partnerio, norint tai užbaigti, galite padaryti tai vieni patys“, – teigia ji.

13. Kreipkitės į psichologą

Jei visus sąraše esančius dalykus jau išbandėte ir vis tiek sunku, tai apsunkina darbą ir kasdienį gyvenimą, galbūt vertėtų pasikonsultuoti su psichologu, pataria L. Doares.

Tas pats pasakytina, jei kasdien matotės su simpatija ir niekaip negalite išmesti jo iš galvos. Bet apskritai nusiteikite, kad pasveikti nuo nelaimingo įsimylėjimo reikia laiko.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode