Sprogimas

Savo gyvenime pasigendate laimės?

Kai jaučiamės nelaimingi, mus visus kamuoja absoliučiai vienodos pasekmės: prastai miegame naktį, organizme gali įsivyrauti hormoninis disbalansas, taip pat galime jaustis visiškai išsekę ir išsunkti.

Apie tai LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Kad taip nenutiktų, priduria jis, verta prisiminti penkis dalykus, ir jūsų gyvenimo kokybė tikrai pagerės.

„Vienam žmogui laimė – tai nauja pora batų, kitam – sveiki artimieji, trečias laimę atranda visiškai nedideliuose dalykuose, tokiuose kaip karštos kavos puodelis. O dar kitam tos laimės iš viso nepavyksta atrasti. Tačiau ką daro tie žmonės, kurie visuomet atrodo laimingi? Ar jie iš tikrųjų laimingi?“ – svarsto A. Unikauskas.

Anot jo, tiems, kurie nesijaučia laimingi, gali padėti penki nesudėtingi dalykai. O laimingas žmogus, priduria jis, ne tik jaučiasi gerai emociškai, bet ir jo sveikata geresnė: „Laimingi žmonės gyvena ilgiau vidutiniškai septyneriais metais. Laimingiems žmonėms tikimybė susirgti širdies ligomis sumažėja 13 proc., o patirti insultą – 9 proc. Taip pat laimingų žmonių imuninė sistema yra geresnė.“

Nelyginkite savęs su kitais

„Nereikia lyginti savo karjeros, kelionių, laisvalaikio su kitų žmonių karjera, kelionėmis ar laisvalaikiu“, – pabrėžia A. Unikauskas.

Be to, priduria jis, norint būti laimingiems, kartais reikia atsiriboti nuo socialinių tinklų. Pavyzdžiui, nors kartą per savaitę nesinaudokite jais.

Nevertinkite kitų negatyviai

Nevertinkite kitų neigiamai, ypač garsiai, pataria A. Unikauskas: „Neliekite savo pykčio kalbomis apie kitus. Kai mes kalbame neigiamai apie kitus, tai mus žaloja labiau nei juos, nes negatyvumas išsekina serotonino atsargas.“

Mediko patarimas – pasakyti nors po vieną komplimentą per dieną.

Dėkokite

„Turiu tokį patarimą: atsiųskite sau kiekvieną dieną po elektroninį ar paprastą laišką, kuriame bus parašyta, kodėl esate dėkingas (gyvenimui ar konkrečiame asmeniui). Visus laiškus išsaugokite ir perskaitykite tuomet, kai apims liūdnos mintys“, – sako A. Unikauskas.

Sugebėkite pasakyti NE

„Bent du kartus per savaitę pasakykite NE įvairiausiems savo įsipareigojimams ir skirkite šį laiką sau“, – teigia medikas.

Jis sutinka, kad iš pradžių gali būti sudėtinga, bet žodis „ne“ žeidžia tik pirmas sekundes. „Žmonės jus gerbs už tai, kad sugebate nubrėžti ribas. Mes nesiūlome maištauti, tik kartais pasakyti „ne“, ypač kai jaučiate, kad lipa ant galvos“, – pabrėžia A. Unikauskas.

Atsiprašykite

Daktaro teigimu, neatsiprašymas siurbia energiją, todėl jo patarimas – šiandien pat prisiminkite žmogų, kurio norėtumėte atsiprašyti, ir padarykite tai.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode