Sprogimas

Kaip klausytis muzikos su vaikais?

 

Pasirodo, atsakymas gana paprastas: klausytis vaikams lengviau ne tik ausimis, bet visu kūnu. Apie muzikos klausymąsi kartu su vaikais pasakoja darželio „Mažutėliams“ auklėtoja sesuo Adelė.

„Labai svarbu suprasti prieš klausantis muzikos su vaikais, kad kiekvienas vaikas turi didelį polinkį ir troškimą judėti. Muzikos klausymosi metu svarbu šį poreikį įtraukti. Svarbu, kad dalyvautų ne tik ausytės, bet ir visas vaiko kūnas, t. y. kad jis būtų aktyvus ir galėtų pažinti muziką pats patirdamas ir veikdamas“, – sako sesė Adelė.

„Vaikas turi pats aktyviai veikti, pavyzdžiui, klausydamasis muzikos jis galėtų vaidinti, jog groja muzikos instrumentais. Tokiu būdu jis supras, kaip skamba pianinas. Vaikas turi visu savimi dalyvauti muzikos klausymosi procese tam, kad jis galėtų suprasti, kas vyksta“, – pažymi ji.

Sesuo Adelė taip pat priduria, kad „vaikui sunku koncentruoti dėmesį tik į tai, ką jis girdi, bet nemato, ko negali paliesti, tai muzika tam tikra prasme yra dovana, bet kartu muzikos klausymasis kelia tam tikrus iššūkius. Pedagogo darbas yra įtraukti į muzikos klausymosi proceso kuo daugiau priemonių, kuo daugiau pačio vaiko: kad ne tik ausytės dalyvauti. Pavyzdžiui, gali būti įtraukta kūno perkusija: galima ploti, trepsėti, leisti įvairius garsus ir įsitraukti į muzikos klausymąsi.“

Anot darželio auklėtojos, „reikia vaikus įtraukti į muzikos klausymą. Jeigu klausomės lėtos muzikos, galime klausti, kokį jie žino labai lėtai judantį gyvūną. Vienas pasakys, kad tai – dramblys, o kitas galbūt sakys, kad tai – vėžlys. Klausydamiesi muzikos jie galės pavirsti tais lėtais gyvūnais tiesiog lėtai judėdami. Tokiu būdu savo kūnu jie išreikš muzikos tempo suvokimą, o taip jis ir ugdomas.“

„Jeigu vaikas turi kryptį klausydamasis muzikos, jis ją išgyvena labai giliai“, – prideda sesuo.

Daugiau informacijos ir smagių patarimų videoreportaže: 

Dar daugiau aktualių ir paprastai atskleistų temų bus Nukryžiuotojo Kristaus Kongregacijos seserų leidžiamoje knygoje. Prisidėkite prie šios priemonės išleidimo – specialiai tam skirtos sąskaitos numeris LT104010042403365613, gavėjas – Katalikiškas vaikų darželis „Mažutėliams“, įmonės kodas – 302576752, mokėjimo paskirtis – „Knygos leidybai“.

Katalikiško vaikų darželio „Mažutėliams“ informacija 

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode