Sprogimas

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka šeštadienį pareiškė, kad prie šalies sienų užfiksuotas NATO pajėgų „rimtas judėjimas“, todėl įvedama aukščiausio lygio kovinė parengtis.

 

„Matome rimtą NATO pajėgų judėjimą betarpiškai arti prie mūsų sienų Lenkijos ir Lietuvos teritorijoje“, – šeštadienį stebėti karinių pratybų netoli Gardino atvykusio A. Lukašenkos žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Jis pridūrė, kad pirmąkart per ketvirtį šimtmečio jam teko priimti „rimčiausią sprendimą“ ir paskelbti visišką kovinę parengtį šalies ginkluotųjų pajėgų pagrindiniuose daliniuose, taip pat sutelkti papildomų pajėgų prie Baltarusijos vakarinės sienos.

Baltarusiją šiuo metu yra apėmusi gili politinė krizė, besitęsianti nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių triuškinamu nugalėtuoju oficialiai buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis lyderis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Penktadienį A. Lukašenka pareiškė, kad šaliai iškilo karinės intervencijos per vakarinę sieną grėsmė, siekiant „atkirsti“ Gardino apskritį.

„Nes jos [Vakarų šalys] išsikėlė tikslą visų pirma atkirsti šią teritoriją – Gardino. Jau ir Lenkijos vėliavas neseniai iškėlė“, – prezidento žodžius citavo BelTA.

„Šiuo metu tėvynei iškilęs pavojus. Negalime juokauti. Juolab kad tai ne silpnos pajėgos – NATO. Todėl perspėjau Rusijos prezidentą apie Baltarusijoje besiklostančią padėtį. Mes visiškai vienas kitą suprantame; turime atitinkamą sutartį KSSO (Kolektyvinio saugumo sutarties) ir sąjunginės valstybės pagrindu“, – aiškino A. Lukašenka.

Lankydamasis poligone A. Lukašenka tvirtino, kad šalyje realizuojamas „spalvotosios revoliucijos“ scenarijus, tačiau taip pat pasitelkiamas „išorinis veiksnys“.

„Viskas aišku. Kaip ir manėme, viskas vyksta pagal spalvotųjų revoliucijų planą, aštrinant šalyje vidaus politikos padėtį. Situacijos originalumas ir ypatumas – kad įtrauktas išorinis veiksnys, kas būna ne visada. Paprastai jie eskaluoja [padėtį] viduje, nuverčia esamą valdžią. Tačiau kadangi mūsų valdžia tebėra – smarkiai priešinasi, įtraukė išorinį faktorių“, – prezidento žodžius citavo BelTA.

A. Lukašenka pavedė gynybos ministrui ir Vakarų operatyvinės vadovybės viršininkui dėti visas pastangas, kad „visų pirma būtų apgintas vakarų Baltarusijos perlas, kurio centras – Gardinas“.

Jis pridūrė, kad tai turi būti daroma „naudojant pačias griežčiausias priemones mūsų šalies teritoriniam vientisumui ginti“.

Autoritarinis lyderis tvirtino, kad Vakarų šalys, veikdamos per NATO, demonstruoja karinį palaikymą Baltarusijos „alternatyviam prezidentui“.

„Matote, kad jie jau tempia čia „alternatyvų prezidentą“ – daro tai rimtai, nes žeriami Vakarų valstybių pareiškimai apie finansavimą, palaikymą. Karinis palaikymas – akivaizdus: NATO pajėgos perkeliamos prie sienų. Jie viską stumia, kad čionai atvilktų kažkokį naują prezidentą. Jis kreipiasi į Vakarų valstybes, šiuo atveju – NATO, kad būtų apginti gyventojai. Jeigu jie įves pajėgas – Baltarusijai bus galima pastatyti kryžių“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Opozicijos pagrindinė kandidatė Sviatlana Cichanouskaja, šiuo metu pasitraukusi į Lietuvą, penktadienį Vilniuje surengė naujienų agentūros BNS organizuotą spaudos konferenciją, per kurią sakė, kad Baltarusijoje būtina surengti naujus prezidento rinkimus, valdžia privalo išgirsti savo tautą, o kitos valstybės negali kištis į jos reikalus.

„Labai viliuosi ir tikiu, kad vadovybė išgirs savo tautą. Kadangi mums visuomet buvo sakoma, jog prezidentas myli savo šalį ir savo tautą, o tai, ką jis dabar mato, jam aiškiai leidžia suprasti, jog žmonės nori permainų. Labai tikiuosi, kad sveikas protas nugalės ir tauta bus išgirsta, bus pradėtas dialogas ir įvyks nauji, skaidrūs rinkimai“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

A. Lukašenka savo ruožtu pareiškė, kad oponentai nori išsklaidyti Baltarusijos karines ir teisėsaugos pajėgas, nukreipti jų dėmesį nuo padėties šalies viduje ir didinti įtampą prie valstybės sienų. Jis pridūrė, kad tuo pačiu skatinamos baltarusių „protesto nuotaikos“ ir „banditizmas“.

Vakarų šalių raginimus deeskaluoti padėtį ir nenaudoti smurto prieš taikias demonstracijas A. Lukašenka vadino „tiesioginiu kišimusi į Baltarusijos reikalus“.

„Kalba eina apie finansavimą, mūsų tempimą į derybas su ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija). Suprantama, kam jie visa tai daro“, – kalbėjo jis.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Minskas, rugpjūčio 22 d. („Interfax“-BNS).

Britanica.com nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode