Sprogimas

belaiUkraina trečiadienį paskelbė, kad apsikeitė belaisviais su Rusija.

Ukraina atgavo rekordiškai daug – 215 – belaisvių, įskaitant karius, vadovavusius Ukrainos pasipriešinimo simboliu tapusios Mariupolio metalurgijos gamyklos „Azovstal“ gynybai.

Rusijai perduoti 55 belaisviai, įskaitant Viktorą Medvedčuką, buvusį Ukrainos įstatymų leidėją ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininką, kaltinamą valstybės išdavyste, pareiškė Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis savo kasdieniame kreipimesi.

Tai buvo didžiausias apsikeitimas tarp Kyjivo ir Maskvos nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį.

Anksčiau trečiadienį 10 karo belaisvių iš šalių, įskaitant Jungtines Valstijas ir Jungtinę Karalystę, buvo perduoti Saudo Arabijai pagal Maskvos ir Kyjivo mainus, sakė V. Zelenskis.

„Mums pavyko išlaisvinti 215 žmonių“, – per televiziją paskelbė Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

V. Zelenskis sakė, kad penki kariuomenės vadai, įskaitant „Azovstal“ gynybos lyderius, buvo nugabenti į Turkiją vykdant iš anksto parengtą ir su turkų prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) suderintą operaciją.

V. Zelenskis pridūrė, kad išlaisvintieji liks Turkijoje „visiškai saugiai ir patogiomis sąlygomis“ iki karo pabaigos.

„Labai sveikintina žinia“

Ukrainos pajėgos ilgą laiką atsisakė pasiduoti „Azovstal“ gamykloje, nors trūko amunicijos ir atsargų, o rusų karių buvo daugiau, todėl visoje šalyje jos buvo giriamos už pademonstruotą didvyriškumą.

Pasak vieno Saudo Arabijos pareigūno, informuoto apie šią operaciją, į karalystę perkelti penki JK piliečiai, du amerikiečiai ir po vieną Maroko, Švedijos ir Kroatijos pilietį.

Rijado pareiškime sakoma, kad jie atvyko į karalystę iš Rusijos ir kad Saudo Arabijos valdžios institucijos „palengvina jų saugaus grįžimo į savo šalis procedūras“.

JK ministrė pirmininkė Liz Truss (Liz Tras) socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad britų paleidimas yra „labai sveikintina žinia... baigiasi mėnesius trukusi nežinomybė ir kančios jiems ir jų šeimoms“.

L. Truss teigė, kad juos „Rytų Ukrainoje laikė Rusijos remiami parankiniai“, ir padėkojo V. Zelenskiui bei Saudo Arabijai už pagalbą juos išlaisvinant.

JK parlamento narys Robertas Jenrickas (Robertas Dženrikas) tviteryje vieną iš paleistų britų įvardijo kaip Aideną Asliną (Eideną Asliną) iš jo rinkimų apygardos. Šis vyras, patekęs į prorusiškų separatistų nelaisvę, birželį buvo nuteistas mirties bausme kaip įtariamas samdinys.

R. Jenricko teigimu, išlaisvinti britai „jau grįžta į JK“ ir kad A. Aslino šeima „pagaliau gali būti rami“.

Tuo metu Baltieji rūmai padėkojo V. Zelenskiui ir Saudo Arabijos sosto įpėdiniui Mohammedui bin Salmanui (Mohamedui bin Salmanui) už tai, kad palengvino mainus.

„Tikimės, kad mūsų piliečiai sugrįš pas savo šeimas“, – sakoma JAV nacionalinio saugumo patarėjo Jake'o Sullivano (Džeiko Salivano) pareiškime tviteryje.

Pasak Maroko ambasados Rijade pareigūno, sulaikytasis marokietis yra Brahimas Saadounas (Brahimas Sadunas), kurį apsišaukėliška Donecko „liaudies respublika“ birželį irgi pasmerkė myriop.

Švedų užsienio reikalų ministrė Ann Linde (An Lindė) tviteryje pranešė, kad Švedijos pilietis, kuris irgi buvo sulaikytas Donecke, „jau paleistas ir yra sveikas“. Ji taip pat padėkojo Ukrainai ir Saudo Arabijai.

Kroatijos užsienio reikalų ministerija, sakė, kad per mainus paleistas kroatas Vjekoslavas Prebegas, kuris buvo sulaikytas balandį, ir padėkojo Kyjivui bei Rijadui. Ministerija pridūrė, kad namo jis grįš ketvirtadienį.

Mainai įvyko M. bin Salmanui, faktiniam Saudo Arabijos valdovui, „tęsiant (savo) įsipareigojimą vykdyti humanitarines iniciatyvas, susijusias su Rusijos ir Ukrainos krize“, sakoma Rijado pareiškime.

Oficialios Saudo Arabijos naujienų agentūros transliuotame vaizdo įraše matyti, kaip 10 karo belaisvių, išlipusius iš lėktuvo Rijade, pasitinka Saudo Arabijos pareigūnai, o paskui juos palydi į kambarį, kuriame jie kalbasi su savo ambasadų diplomatais.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode