Sprogimas

zvake78Daugiau kaip 40 migrantų, tarp jų vos kelių mėnesių kūdikis, žuvo anksti sekmadienį perkrautai valčiai nuskendus audringoje jūroje prie Italijos pietinio Kalabrijos regiono, pranešė gelbėjimo tarnybos.

„Šiuo metu pavyko išgelbėti 80 žmonių, įskaitant tuos, kuriems po nuskendimo pavyko pasiekti krantą“, – sakoma pakrančių apsaugos tarnybos pranešime.

„Pakrantėje buvo rasti 43 kūnai“, – priduriama jame.

Gelbėtojai naujienų agentūrai AFP teigė, kad laive buvo „daugiau kaip 200 žmonių“, iš kurių apie 50 buvo išgelbėti.

„Nuskendo dešimtys žmonių, įskaitant vaikus. Daugybė žmonių dingo be žinios. Kalabrija gedi po šios baisios tragedijos“, – sakė regiono gubernatorius Roberto Occhiuto (Robertas Okiutas).

Kaip praneša Italijos žiniasklaida, perkrautas laivas auštant prie Krotonės pakrantės miesto subyrėjo didelėse bangose.

Naujienų agentūra AGI citavo gelbėtojo žodžius, kad tarp aukų buvo vos kelių mėnesių kūdikis.

Kraštutinių dešiniųjų premjerė Giorgia Meloni (Džordža Meloni), partijos „Italijos broliai“ (it. Fratelli d'Italia) lyderė, spalio mėnesį atėjo į valdžią, iš dalies pažadėjusi sustabdyti Italijos krantus pasiekiančių migrantų srautą.

Gali nuskęsti daugiau žmonių

Išreiškdama „gilų skausmą“ dėl naujausių žūčių, G. Meloni sakė, kad buvo „nusikaltimas išplaukti į jūrą vos 20 metrų ilgio laivu su 200 žmonių ir bloga orų prognoze“.

„Vyriausybė yra įsipareigojusi užkirsti kelią išvykimui, o kartu ir tokioms tragedijoms“, – teigė ji pareiškime ir pridūrė, kad reikalauja „didžiausio“ valstybių, iš kurių migrantai išvyksta ir atvyksta, bendradarbiavimo.

Naujausia tragedija įvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai vyriausybė parlamente prastūmė prieštaringai vertinamą naują įstatymą dėl būsimų migrantų gelbėjimo.

Pagal naująjį įstatymą pagalbos migrantams laivai vienu metu gali atlikti tik vieną gelbėjimo operaciją, o tai, anot kritikų, kelia pavojų, kad centrinėje Viduržemio jūros dalyje nuskęs daugiau žmonių.

Šis jūros kelias laikomas pavojingiausiu pasaulyje prieglobsčio Europoje ieškantiems žmonėms.

Daugybė žmonių, bėgančių nuo konfliktų ir skurdo, tikėdamiesi geresnio gyvenimo Europoje, keliauja iš Afrikos per Italiją.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šiais metais į Italiją jūra jau atvyko beveik 14 000 migrantų, tai yra 5 200 daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai ir 4 200 per pirmuosius du 2021 metų mėnesius.

Labdaros organizacijos, gelbstinčios jūroje į nelaimę patekusius žmones, į krantą ištraukia tik dalį migrantų.

Daugumą išgelbėtų žmonių iš pavojingų vandenų ištraukia pakrančių apsauga arba karinis jūrų laivynas.

Nepaisant to, Romos vyriausybė kaltina labdaros organizacijas, kad jos skatina migrantus bandyti kirsti šalį ir gerina sąlygas prekeiviams žmonėmis.

Vidaus reikalų ministras Matteo Piantedosi (Matėjas Pjandetozis) teigė, kad naujausia nelaimė „rodo, kaip būtina griežtai kovoti su nelegalia imigracija“.

Centristas, buvęs ekonomikos ministras Carlo Calenda (Karlas Kalenda) sureagavo socialiniame tinkle „Twitter“: „Žmonės, patekę į nelaimę jūroje, turėtų būti gelbėjami, kad ir kiek tai kainuotų, nebaudžiant tų, kurie bando jiems padėti.“

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode