Sprogimas

Keičiamas Įpareigojimo dalyvauti bendravimo su vaikais kursuose tvarkos aprašas

Tėvams (taip pat globėjams, rūpintojams), kuriuos teismas įpareigoja dalyvauti bendravimo su vaikais kursuose, dalyvavimo tvarka bus lankstesnė, atsiras įvairesnių galimybių. Pakeitimus numato Įpareigojimo dalyvauti bendravimo su vaikais tobulinimo kursuose vykdymo tvarkos aprašas, kurį savo nutarimu šiandien patvirtino Vyriausybė.

Tėvai (ar globėjai, rūpintojai) gali būti įpareigojami dalyvauti kursuose už tam tikrus administracinius teisės pažeidimus, pvz., tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams, vaiko globėjui ar rūpintojui nustatytų pareigų nevykdymą arba vykdymą priešingai vaiko interesams. Kursus jiems veda psichologinių pedagoginių tarnybų, mokyklų psichologai, turintys nustatytą stažą socialiniai darbuotojai, kiti švietimo pagalbos specialistai. 

Nauja tai, kad nuo šiol savivaldybės, gavusios teismo nutarimus, kuriuose skirti įpareigojimai tėvams dalyvauti kursuose, inicijuoja tėvų įtraukimą į sudaromas kursų grupes ir apie tai raštu informuoja tėvus. Dabar tėvai į kursus privalo registruotis patys per 5 dienas nuo teismo nutarimo apskundimo termino pabaigos.

Taip pat nustatoma, kad tėvai, gavę informaciją apie jų įtraukimą į kursų grupę, privalo per 5 darbo dienas raštu, elektroniniu paštu, telefonu arba tiesiog atvykę į savivaldybę pranešti, kad jie dalyvaus kursų grupėje konkrečiu pranešime nurodytu laiku. Jeigu tėvai dėl pateisinamų priežasčių negali nurodytu laiku dalyvauti kuruose, privalo pateikti tai patvirtinančius dokumentus ir nurodyti tikslią datą, kada galės dalyvauti.

Naujos redakcijos apraše nustatyta, kad asmenims, kurie turi specialiųjų poreikių, nulemtų intelekto, asmenybės ar kitų psichikos sutrikimų, ir dėl to negali dalyvauti grupiniuose užsiėmimuose, būtų sudaryta galimybė kursų programą išeiti individualiai.

Taip pat nauja tai, kad įtvirtinamas įpareigojimas kursus skirstyti į atskirus užsiėmimus: nuo 2 iki 6 valandų.

Apraše patikslinama, kokie tėvai laikomi vengiančiais dalyvauti kursuose. Tokiais bus laikomi tėvai, išklausę mažiau kaip 16 valandų trukmės (visa kursų trukmė – 20 valandų) kursų programos dalį be pateisinamų priežasčių. Šiuo metu vengiančiais dalyvauti kursuose laikomi ir tokie tėvai, kurie už juos nesumokėjo.

Kursų kaina nesikeičia – tėvams, kurie įpareigojami lankyti kursus, reikės susimokėti 38 eurus. Kursų dalyviams išlaidos gali būti apmokamos valstybės lėšomis. Nuo šiol už kursus valstybės lėšomis galės būti apmokamos išlaidos ne tik tų tėvų, kurie gauna socialinę pašalpą, bet ir tų, kurių vaikams skiriama socialinė parama. Jei tėvai vengs dalyvauti kursuose, kursų išlaidos valstybės lėšomis nebus apmokamos. Taip pat numatoma, kad už kursus mokėtina suma iš tėvų gali būti išieškota.

Įpareigojimo dalyvauti bendravimo su vaikais tobulinimo kursuose vykdymo tvarkos aprašas įsigalios nuo ateinančių metų sausio 1 d. Dokumentas keičiamas dėl to, kad nuo sausio 1 d. taip pat keičiasi Administracinių nusižengimų kodeksas.

Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode