Parama dėkojame




Sprogimas

Buvęs Gruzijos antiteroristinio centro vadovas paleistas į laisvę

Lietuvos pareigūnų praėjusią savaitę sulaikytas buvęs Gruzijos antiteroristinio centro vadovas Zurabas Maisuradzė trečiadienį paleistas į laisvę.

„Galiu patvirtinti, kad jis teismo sprendimu yra paleistas į laisvę už užstatą“, – BNS sakė laikinasis vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas.

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras Tomas Krušna sako, kad Generalinėje prokuratūroje įvyko Gruzijos piliečio apklausa, jis davė paaiškinimus.

„Per trumpą laikotarpį gauta įvairios informacijos, kuri leido vertinti situaciją. Prokuroras priėmė sprendimą suėmimą pakeisti į kitas kardomąsiais priemones“, – spaudos konferencijos sakė T.Krušna.

Gruzijos piliečiui skirtas užstatas, įpareigojimas registruotis policijos ir dokumentų paėmimas. Užsienietis Vilniuje susirado gyvenamąją vietą.

Lietuvos prokuratūra pažymi, kai tik buvo informuota apie sulaikytą užsienio valstybės pilietį, iš karto kreipėsi į kompetentingas institucijas siekiant kuo greičiau surinkti detalesnę informaciją ir duomenis, kurie leistų išsamiai bei objektyviai įvertinti situaciją.

„Šiuo metu dalis tokių duomenų jau pateikti prokuratūrai. Oficialus prašymas perduoti sulaikytą asmenį Rusijos Federacijai iš šios valstybės dar nėra gautas – vadovaujantis tarptautine konvencija, tokį prašymą pateikti privaloma per 40 dienų nuo asmens sulaikymo“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Jeigu būna pagrindas dėl ekstradicijos, prokuratūra kreipiasi į Vilniaus apygardos teismą.

Lėktuvu iš Kijevo į Vilnių atvykęs Gruzijos pilietis Z.Maisuradzė Vilniaus oro uoste buvo sulaikytas naktį iš penktadienio į šeštadienį.

Atliekant įprastą į mūsų valstybę atvykstančių ne Europos Sąjungos piliečių dokumentų patikrą, buvo nustatyta, kad šis asmuo yra ieškomas tarptautiniu mastu dėl terorizmo, todėl Valstybės sienos apsaugos pareigūnai jį sulaikė.

Sekmadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas patenkino prokuroro prašymą leisti suimti šį asmenį dešimčiai dienų. Pasak prokuroro T.Krušnos, kreipdamasis į teismą, prokuroras rėmėsi užsienio valstybės teismo nutartimi bei paskelbta tarptautine paieška užsieniečiui.

Priimdamas sprendimą teismas pripažino, kad užsienio piliečiui, kuris įtariamas itin sunkiu nusikaltimu, neturi Lietuvoje gyvenamosios vietos, šeimos narių ar kitų su Lietuva jį siejančių ryšių, švelnesnė kardomoji priemonė gali būti nepakankama, siekiant užtikrinti jo dalyvavimą tolesniame jo ekstradicijos klausimo nagrinėjime.

Prokuroras T.Krušna sako, kad neturi priekaištų Gruzijos pilietį sulaikiusiems pareigūnams. Užsienietį sulaikė pasieniečiai. Pasak prokuroro, pareigūnai veikė pagal procedūras ir atitinkamai reagavo dėl ieškomo asmens. Įtarimai Gruzijos piliečiui buvo susiję su teroristų rengimu.

Pasak T.Krušnos, Z.Maisuradzė nesutinka su užsienio valstybės pateikta informacija ir turi kitokį vertinimą.

Kaip skelbta, Lietuvos užsienio reikalų ministerija teisėsaugai pateikė informaciją, kuria ginčija Rusijos argumentus dėl Vilniuje sulaikyto

„Teisėsaugai pateikėme tą informaciją, kurią turime. Mes tikrai neturime informacijos, kad jis būtų priklausęs teroristinėms grupuotėms. Priešingai, turime informaciją apie jo veiklą kovoje su terorizmu“, - BNS yra sakęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

L.Linkevičius sakė pasitikįs Lietuvos teisine sistema, kad ji išsiaiškins visas aplinkybes.

„Yra teisinė sistema, jei jis įtrauktas į Interpolo duomenų bazę su tam tikrais kaltinimais, tai ta sistema suveikė. Būčiau linkęs pasitikėti mūsų teisine sistema ir tikiuosi, kad artimiausiu metu bus išsiaiškinta, kiek tai pagrįsta“, - kalbėjo ministras.

Anot delfi.lt, gruzinas į Lietuvą vyko dalyvauti šventėje Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriaus kvietimu.

Vilnius, gruodžio 7 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode