Sprogimas

Lietuva ir Izraelis: požiūriai į kokybišką maistą sutampa

Izraelis yra strateginis Lietuvos partneris Rytų regione. Mūsų šalis labai vertina glaudžius dvišalius santykius su Izraeliu, didelį dėmesį skiria verslo ryšių skatinimui, investicijų pritraukimui. Gegužės mėnesį ir Lietuva, ir Izraelis rengia tarptautines žemės ūkio parodas. Žemės ūkio ministerijoje susitikę žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ir J.E. Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas ne tik apsikeitė kvietimais į parodas, bet ir aptarė abiems šalims aktualius eksporto klausimus.

Kartą per trejus metus organizuojama paroda „Agritech Israel 2018“ Tel Avive vyks gegužės 8-10 dienomis, o reikšmingiausia Baltijos regione tarptautinė žemės ūkio ir maisto pramonės paroda „AgroBalt“, kurią Žemės ūkio ministerija rengia kas dvejus metus, lankytojus pakvies į Vilnių gegužės 24-26 dienomis. Abi šios parodos beveik „bendraamžės“: lietuviškajai sukanka 22, izraelietiškajai – 20 metų. Parodos suteikia galimybę vienoje vietoje pamatyti visas žemės ūkio sektoriaus naujienas ir pritraukia žemės ūkio politikos sprendimų priėmėjus, ekspertus, specialistus bei tūkstančius lankytojų.

Šių metų izraelietiškos parodos tema bus žemės ūkis sausringuose ir pusiau sausringuose regionuose, o štai lietuviai pagrindinį dėmesį skirs maisto atliekų prevencijai, surengs politinį forumą maisto produktų nuostolių ir maisto švaistymo klausimais.

Izraelio ambasadorius A. Maimonas, puikiai susipažinęs su kokybiška lietuviška produkcija, su ministru B. Markausku išsamiai aptarė abi šalis dominančius eksporto klausimus, taip pat košerinio maisto gamybos galimybes. Izraelis, viena seniausių žemdirbiškų šalių pasaulyje, maisto produktų importui kelia ypač didelius reikalavimus. Beveik 10 Lietuvos pieno perdirbimo įmonių į Izraelį eksportuoja košerinę pieno produkciją. O štai mėsos – tik viena (dar dvi planuoja gauti šį sertifikatą).

Pieno sektorius yra vienas pagrindinių abiejų šalių žemės ūkio sektorių. Lietuvoje yra apie 20 įmonių, gaminančių pieno produktus, o štai Izraelyje trys pagrindiniai pieno perdirbėjai užima net 92 proc. rinkos. Ši šalis pieno produktais apsirūpina 85 proc. Nors dirbančiųjų žemės ūkio sektoriuje nuolat mažėja ir jame dirba tik 2,1 proc. visos Izraelio darbo jėgos, šalis pasigamina net 80 proc. reikalingų maisto produktų. 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode