Sprogimas

Kurį laiką merės nurodymu neišleisti Vilniaus rajono rinkimų biuleteniai pasiekė VRK

meresVyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) ketvirtadienį pasiekė Vilniaus rajono savivaldybės balsavimo savivaldos rinkimuose biuleteniai, kurių ryte kurį laiką nebuvo leista išvežti rajono merės nurodymu.

„Viskas išsisprendė taikiai. Biuleteniai šiuo metu yra saugojimo vietoje“, – BNS sakė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė.

Anksčiau ketvirtadienį ji sakė, jog ryte paaiškėjo, kad „savivaldybės rinkimų komisijai Vilniaus rajono savivaldybė nesudaro galimybės prieiti prie biuletenių, juos atvežti į VRK, kur dokumentai šiandien turėtų būti pristatyti“.

Rajono merė Marija Rekst BNS teigė, jog savivaldos rinkimų biuletenių išvežti neleido siekiant jų perskaičiavimo. Merės teigimu tokių veiksmų imtasi norint išvengti nesusipratimų bei „turint skaudžią patirtį“.

„Mes turim skaudžią patirtį ir tikrai norėjome, kad būtų perskaičiuoti biuleteniai. Ir klausiu aš, kodėl jie taip bijo? Nes buvo atvejų, kai buvo paslėpta Rudaminoj 100 biuletenių“, – sakė ji.

Incidentas įvyko po to, kai Vilniaus rajone rinkimų antrajame ture sekmadienį pergalę šventė socialdemokratas Robertas Duchnevičius, jis gavo 50,2 proc. balsų, o Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas Waldemaras Urbanas – 49,07 proc. balsų. Socialdemokratų kandidatas rinkimus laimėjo 526 balsų persvara.

LLRA-KŠS atstovai Vilniaus rajoną valdė nuo 1995 metų, kai buvo įkurta ši savivaldybė. 

VRK penktadienį vyksiančio posėdžio metu spręs dėl savivaldos rezultatų Vilniaus rajone perskaičiavimo. 

„Buvo vakar posėdis apygardos ir nebuvo priimtas sprendimas ar reikia perskaičiuoti, ar ne (...) ir pirmininkė tiesiog priėmė sprendimą išvežti šiandien biuletenius“, – BNS sakė LLRA-KŠS atstovė M. Rekst.

Savo ruožtu apygardos rinkimų komisijos priminkė socialdemokratė Janina Girucka BNS teigė, jog sprendimas biuletenius perduoti VRK po konsultacijų buvo priimtas visos apygardos komisijos.

„Visa komisija skambino į VRK, kadangi mūsų nebuvo daugumos, mes nepriėmėme sprendimų, tarėmės su VRK ir buvo nuspręsta, kad šiandien vežam dokumentus, kadangi sprendimas nebuvo priimtas. Ir tikrai ne mano vienos sprendimas“, – teigė ji.

I. Ramanavičienė taip pat sakė, kad prie rajono savivaldybės pastato budėjo viešosios tvarkos pareigūnai. Tą patvirtino ir M. Rekst, ji pažymėjo, jog prie pastato pareigūnai budėjo, tačiau VRK dirbo netrikdė.

Vilniaus rajono savivaldybės atstovė spaudai anksčiau ketvirtadienį atsisakė komentuoti aplinkybes, teigdama, jog tai yra politinis klausimas. Tai patvirtino ir M. Rekst pažymėdama, kad „administracija – ne prie ko“. 

Anot VRK, prie rajono savivaldybės pastato budėjo viešosios tvarkos pareigūnai. Merė pažymėjo, jog pareigūnai situaciją stebėjo jos prašymu, tačiau, pasak merės, jie VRK dirbo netrikdė.

„Aš paprašiau būti, bet tikrai, kad užtikrinti tvarką“, – teigė ji

VRK atstovės teigimu, tokia situacija, kokia ketvirtadienį susiklostė Vilniaus rajone – beprecedentė.

Policija taip pat sulaukė pranešimo apie incidentą – 9.32 val. gautas pranešimas, jog prie Vilniaus rajono savivaldybės vyksta „konfliktas tarp piliečių dėl balsavimo“, išsiųstos policijos pajėgos.

Pasak I. Ramanavičienės, policija palydėjo biuletenius vežantį transportą į saugojimo vietą.

Policijos teigimu, bus surinkta visa medžiaga ir, įvertinus atsakingų asmenų veiksmus, bus sprendžiama dėl galimos atsakomybės taikymo.

Autoriai: Paulius Perminas, Austėja Masiokaitė-Liubinienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode