Parama dėkojame




Sprogimas

STT įtaria, kad J.Furmanavičius už kyšį siekė paveikti NŽT darbuotojus dėl sklypo Vilniuje

Specialiųjų tyrimų tarnyba įtaria, kad Nacionalinės žemės tarnybos direktorės patarėjas Gintaras Jonas Furmanavičius už kyšį siekė paveikti įstaigos darbuotojus, jog būtų leista Vilniuje suformuoti žemės sklypą, prijungiant prie neįvardijamos įmonės sklypo valstybei priklausančią žemę.

Buvęs vidaus reikalų ministras yra sulaikytas, jis įtariamas prekyba poveikiu. Atliekant tyrimą, taip pat sulaikytas su juo dėl prekybos poveikiu susitaręs asmuo, kurio tapatybė neatskleidžiama.

„STT pareigūnų turimais duomenimis, buvo susitarta, kad už kyšį direktorės patarėjas paveiks NŽT darbuotojus, kad būtų leista vienai įmonei Vilniaus mieste suformuoti žemės sklypą, prijungiant prie įmonės turimo sklypo valstybei priklausančią žemę,“ - rašoma STT pranešime spaudai.

Kaip žurnalistams sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas, G.Furmanavičius yra sulaikytas 48 valandoms, jis yra apklausiamas. Anot jo, atliekamas tyrimas ne dėl kyšio paėmimo, o dėl susitarimo už kyšį paveikti NŽT darbuotojus.

„Tai yra didelės vertės kyšis, tai yra bet kokiu atveju didesnis nei 250 MGL vertės kyšis“, - sakė R.Golubovas.

Anot R.Golubovo, kitas asmuo yra susijęs su nusikalstama schema, bet nėra valstybės tarnautojas ar verslininkas.

Laikinoji NŽT vadovė Aušra Kalantaitė BNS sakė esanti oficialiai informuota, kad atliktas „dokumentų poėmis dėl žemės sklypo adresu Subačiaus gatvė 49A, (Vilnius)“.

Registrų centro duomenimis, šis sklypas, kuriame stovi sprogusi pirtis, priklauso valstybei, tačiau 2013 metais jis 27 metams buvo išnuomotas savivaldybės įmonei „Start Vilnius“, jai 2013-aisiais buvo perduotas ir pastatas, tačiau 2014 metų rugsėjį jis parduotas bendrovei „NT koncernas“, kurią lygiomis dalimis valdo buvęs „Start Vilniaus“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Jurkšas ir jo verslo partneris Vaclovas Daukšas.

2014-ųjų gruodį buvo parengtas šio sklypo formavimo ir pertvarkymo projektas. Tuometinio Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Jono Urbanavičiaus pasirašytame įsakyme nurodoma, kad siekta sujungti įsiterpusį valstybinės žemės plotą su besiribojančiu žemės sklypu, nes laisvoje valstybinėje žemėje negalima suformuoti racionalaus dydžio ir ribų sklypo, be to, norėta jį pritaikyti daugiabučių, bendrabučių bei komercinės paskirties objektų statybai.

Registrų centro duomenis, kol kas sklypo naudojimo paskirtis nėra pakeista, jo paskirtis ir toliau yra „kita“.

Darbo partijos atstovą, buvusį vidaus reikalų ministrą G.Furmanavičių patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi NŽT vadovė Daiva Gineikaitė. Ji pati iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.

G.Furmanavičius yra Darbo partijos Kauno skyriaus narys. Vidaus reikalų ministro pareigas jis ėjo socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje 2004-2006 metais.

Darbo partijos vadovybė žada stabdyti jo narystę partijoje.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius teigia, kad patarėjo etatas NŽT buvo įsteigtas pažeidžiant įstatymą. Pasak parlamentaro, komisijos keltas abejones trečiadienį patvirtino ir komitete pristatytas Nacionalinės žemės tarnybos auditas.

STT atliekamą tyrimą dėl prekybos poveikiu kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode