Sprogimas

Valstybės ir savivaldybių įmonėms – nauji skaidrumo reikalavimai

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Seimo priimtas Labdaros ir paramos įstatymo pataisas, kuriomis valstybės ir savivaldybių valdomoms įmonėms nustatomi didesni skaidrumo ir viešumo reikalavimai.
Prezidentė šio įstatymo pataisas inicijavo praėjusių metų pabaigoje į viešumą iškilus skandalingoms istorijoms apie Druskininkų savivaldybei priklausančioje įmonėje, poilsio centre „Aqua“, nemokamai teiktas paslaugas aukštiems valstybės pareigūnams, joje įdarbintus savivaldybės darbuotojų giminaičius. Neviešinama valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių teikiama parama, nepotizmas ir neskaidrus savivaldybių dalyvavimas komercinėje veikloje atskleidė būtinybę nustatyti griežtesnius skaidrumo filtrus.
Todėl Labdaros ir paramos įstatymo pataisomis grąžinamas draudimas valstybės ir savivaldybių valdomoms įmonėms teikti paramą savo steigėjui, jo kontroliuojamiems ar su juo susijusiems juridiniams asmenims, išskyrus tuos, kurie veikia kultūros, švietimo, sporto, socialinių paslaugų arba visuomenės sveikatos priežiūros srityje. Iki šiol tokios įmonės galėjo net neviešindamos remti savo pagrindinius akcininkus.
Taip pat įstatymo pataisomis nustatoma, kad politikams ir politinėms partijoms nebus galima perduoti iš privačių kompanijų nemokamai gautų paslaugų.
Nuo kitų metų valstybės ir savivaldybių valdomos įmonės privalės viešinti informaciją apie suteiktą paramą – tai užtikrins skaidresnį visų mokesčių mokėtojų lėšų panaudojimą. Šiuo metu jos neprivalo viešai atsiskaityti, kam ir pagal kokius kriterijus skiria paramą. Pavyzdžiui, valstybės valdoma įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ per pirmą šių metų pusmetį gavo beveik pusę milijono – 0,48 mln. eurų grynojo pelno, bet paramai paskirstė du kartus daugiau – 0,9 mln. eurų.
Labdaros ir paramos įstatymo pataisos įsigalios nuo 2017 m. sausio 1 dienos.
Seimo sprendimo dar laukia Prezidentės kartu su pasirašytomis Labdaros ir paramos įstatymo pataisomis inicijuotos Vietos savivaldos, Konkurencijos ir Korupcijos prevencijos įstatymų pataisos. Jos taip pat ženkliai padidintų valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių veiklos skaidrumą.
Vietos savivaldos įstatymo pataisomis siekiama sugriežtinti savivaldybių valdomų įmonių steigimo tvarką ir įpareigoti savivaldybes viešinti informaciją apie savo valdomas įmones ir jų veiklos rezultatus, gautą paramą ir vykdomus paramos projektus. 
Nauja įmonė galėtų būti įkurta tik gavus Konkurencijos tarybos leidimą. Tai užkirstų kelią nepotizmui, nekontroliuojamam įmonių steigimui ir savivaldybių dalyvavimui ekonominėje veikloje pažeidžiant sąžiningą konkurenciją. Konkurencijos įstatymo pataisomis remiantis ES praktika numatomos efektyvios baudos už šio įstatymo pažeidimus.
Prezidentės inicijuotos Korupcijos prevencijos įstatymo pataisos suteiktų galimybę Specialiųjų tyrimų tarnybai atlikti korupcijos rizikos analizę valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse ir pateikti rekomendacijas dėl efektyvios korupcijos prevencijos pačioms įmonėms ir jų savininko teises įgyvendinančioms institucijoms.
2015 m. duomenimis, valstybė valdo 128 įmones, o savivaldybės – 223, iš jų 46 – savivaldybių įmonės ir 177 akcinės bei uždarosios akcinės bendrovės.   


Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode