Parama dėkojame




Sprogimas

Keli šimtai bėgikų už organų donorystę

Šį šeštadienį sostinės gatvėmis minia sporto entuziastų dalyvavo „Vilniaus 20 km bėgimas“. Tradiciniu tapęs rudens bėgimas jau trečius metus skiriamas organų donorystės idėjai.

Visame pasaulyje ir Europoje spalis skelbiamas organų donorystės ir transplantacijos mėnesiu. Todėl donorystės viešinimui ir informacijos skleidimui skiriamas ypatingas dėmesys.

Bepabūgę šalto ir stipraus vėjo Upės gatvėje prie Baltojo tilto rikiavosi keli šimtai bėgikų, kurie pasirinktinai įveikė 3,5 km, 10 km ar 20 km bėgimo distancijas arba rinkosi 3,5 ir 10 km šiaurietiško ėjimo rungtį.

Labiausiai donorystės prasmę supranta ir įvertina žmonės, gyvenantys persodinto organo dėka, bei jų artimieji. Tokius žmones buria Lietuvos asociacija „Gyvastis“, šiuo metu vienijanti per 1000 transplantuotų ir dializuojamų (kurių inkstai neveikia) pacientų, jų šeimos narių, medikų.

„Gyvastį“ atstovavo Rimvydas Vekerotas, ką tik pasidžiaugęs dovanoto gyvenimo 10 metų jubiliejumi.Turbūt nekeista, kad, sulaukus tokio svarbaus gimtadienio, vieni pirmųjų Rimvydą pasveikino ir sėkmės šeštadienio starte palinkėjo likimo draugai iš „Gyvasties“. Dauguma jų patys gyvena persodintų organų dėka ir žino, kad antrasis gimtadienis tampa svarbesniu už pirmąjį.

Prieš dešimtmetį Rimvydas gavęs naują širdį iki šiol jaučiasi skolingas gyvenimui už suteiktą didžiausią gyvenimo dovaną. Šiame bėgime jis tapo tarsi donorystės idėjos vėliavnešiu, vyras dalyvavo, norėdamas parodyti visuomenei, kad organų donorystė grąžina žmogų į visavertį gyvenimą.

Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Ugnė Šakūnienė, jau 32 metus gyvenanti dovanoto inksto dėka, skatina pasikalbėti apie organų donorystę šeimose.

Šiais metais bėgikų būrį papildė ir tie, kurie dalyvauja donorystės ir transplantacijos procese: gydytojai, medicinos studentai, policininkai, straigtasparnių pilotai, muitininkai. Visus šiuos dalyvius apjungė Nacionalinis transplantacijos biuras.

Bėgimo organizatorius asociacija „Sporto renginiai“ jau dešimtą kartą surengė bėgimą, kuris įgavo ir socialinęprasmę.

Šiuo metu Lietuvoje po įvairių organų transplantacijų gyvena per 900 žmonių. Daugiausia jų tarp jų tų, kuriems persodinti inkstai (daugiau kaip 800). Maždaug 100 atlikta širdies, kepenų ar plaučių transplantacija.Kasmet žmonių, kurių savi organai nustoja funkcionuoti, atsiranda apie 350.

 

Aušra DEGUTYTĖ

Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ tarybos pirmininkė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode