Sprogimas

Vilniuje, įtariama, nuo meningokokinės infekcijos mirė kūdikis

Vilniuje nuo meningokokinės infekcijos mirė septynių mėnesių kūdikis.

„Įtariama, jog nuo meningokokinės infekcijos (mirė - red.), o patvirtinimo dar neturime. (...) Įtariama pagal klinikinius simptomus, nes klinikiniai tyrimai dar nėra atėję“, – BNS sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Aurelija Regina Sketerskytė.

Pasak jos, vaikas susirgo antradienį, naktį jis paguldytas į ligoninę. Trečiadienio rytą pranešta apie vaiko mirtį.

Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad mirė vienos Vilniaus darželį lankančios mergaitės brolis. Kadangi mergaitė darželyje kontaktavo su savo grupės vaikais ir su kitų grupių vaikais budinčioje grupėje, darželio administracija apie įvykį informavo visų darželinukų tėvus, sunerimusiems rekomendavo pasikonsultuoti su savo šeimos gydytojais.

Darželio sveikatos priežiūros specialistas susisiekė su Visuomenės sveikatos centru, užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja. Pasak jų, kadangi židinys ne pačioje ugdymo įstaigoje, karantino darželyje skelbti nebūtina, tačiau reikia stebėti vaikų sveikatos būklę. Tėvai ketvirtadienį gali atvesti vaikus į darželį.

Savivaldybė pranešė, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Ginretos Valinčiūtės teigimu „lopšelyje-darželyje „Jurginėlis“ nėra registruota jokių vaikų ar įstaigos personalo meningokokinės infekcijos atvejų. Todėl specialių profilaktikos priemonių imtis šiame darželyje nerekomenduojama“.

Laikantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro rekomendacijų, „Jurginėlio“ vaikų darželį lankančių vaikų tėvams ir kolektyvui reikėtų laikytis bendrųjų rekomendacijų: reguliariai plauti rankas, reguliariai vėdinti ir valyti patalpas, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo – prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas servetėles išmesti, vartoti termiškai apdorotą maistą, o vandenį - iš patikimų vandens šaltinių.

Pasak laikinai Ikimokyklinio ugdymo skyriui vadovaujančios Kristinos Cibulskytės, lopšelyje-darželyje iškart imtasi visų būtinų priemonių: tėvams teikiamos specialistų rekomendacijos, patalpos dezinfekuojamos, vėdinamos.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki penkerių metų amžiaus. Tai ūmi bakterinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiu ar bakterijos nešiotoju.

Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens, žiemos, pavasario mėnesiais. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų - vidutiniškai 3-4 dienos.

Didesnę riziką susirgti meningokokine infekcija turi rūkantys asmenys, vaikai kenčiantys nuo pasyvaus rūkymo, persirgus gripu ar kitomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, esant nusilpusiam imunitetui.

Lietuvoje skiepijimai nuo B grupės meningokokinės infekcijos pradėti 2014 metais, tuomet tėvų ar globėjų lėšomis paskiepyti 338 vaikai, o 2015 metais paskiepyti 1042 vaikai. Šiemet iki spalio mėnesio paskiepyti 9666 vaikai.

ULAC duomenimis,  šių metų sausio-lapkričio mėnesiais iš viso Lietuvoje užregistruota 70 meningokokinės infekcijos atvejų iš kurių septyni buvo mirtini. Daugiausiai šiemet mirė kūdikių iki 1 metų amžiaus – 3 atvejai.

Šiemet infekcija sirgo įvairaus amžiaus asmenys, daugiai sirgo 1-4 metų amžiaus vaikai. Jauniausias susirgęs asmuo buvo 6 mėnesių amžiaus, o vyriausias 69 metų.

Vilnius, lapkričio 23 d. (BNS).


Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode