Sprogimas

E. skautė Virginija: „Amžius – ne kliūtis, vyriausias mano „mokinys“ – 87-erių senjoras“

Renaviškė Virginija Daugertė (25 m.) prisipažįsta, kad visuomet buvo iniciatyvi ir nenustygstanti vietoje, tad sulaukusi pasiūlymo prisijungti prie e. skautų bendruomenės – nedvejojo nė akimirką.

„Esu žmogus-orkestras“, – šypteli Virginija ir vardija, kad savo laiką skiria bendruomenės kultūros renginių organizavimui ir darbui su vaikais, o jos turimus pomėgius sunku ir suskaičiuoti: skaitymas, dainavimas, rankdarbiai, žygiai, įvairios ekskursijos ir kt.

„Kvietimo jungtis prie e. skautų bendruomenės sulaukiau iš Renavo viešosios bibliotekos bibliotekininkės. Tuo metu reikėjo pagalbininkų, kurie padėtų vyresniems žmonėms įgauti kompiuterinio raštingumo įgūdžių ir aš mielai sutikau padėti“, – pasakoja ji ir priduria, kad e. skaute yra jau metus ir per šį laiką teko ne tik vesti kompiuterinio raštingumo mokymus bibliotekoje, bet ir teikti nuotolines konsultacijas.

Ištiesia „pagalbos pelę“

„Esu bendruomenės tarybos narė, dirbu prie kultūros veiklų organizavimo, tad bendravimas su įvairiais žmonėmis – mano kasdienybė. Skirti keletą minučių ir paaiškinti žmogui kokį nors dalyką, kurio žinojimas jam pravers ir ateityje – visai nesunku“, – teigia renaviškė ir prasitaria, kad vyriausiam jos „mokiniui“ buvo 87-eri ir jis puikiai išmoko naudotis išmaniuoju įrenginiu.

Projekto „Prisijungusi Lietuva“ e. skautų veiklos koordinatorius Arvydas Ruseckis džiaugiasi, kad prieš beveik dvejus metus pradėtas kurti e. skautų tinklas šiandien jungia beveik 1,5 tūkst. savanorių įvairiuose Lietuvos kampeliuose.

„Auganti e. skautų bendruomenė gali pasiūlyti vis daugiau galimybių vyresnio amžiaus žmonėms iš arčiau susipažinti su išmaniosiomis technologijomis ir padėti sėkmingai jomis naudotis. Žinios apie tai, kaip saugiai elgtis internete, išmaniosios programėlės, socialiniai tinklai tampa kasdienio gyvenimo dalimi ne tik puikiai technologijų pasaulyje besiorientuojančiam jaunimui, bet ir vyresnio amžiaus žmonėms. Būtent jiems ir tiesia pagalbos ranką, ar veikiau reiktų sakyti „pagalbos pelę“, e. skautai“, – šypsosi A. Ruseckis.

Iššūkis – įtikinti išbandyti

Renaviškė pasakoja, kad vienas rimčiausių iššūkių, su kuriuo susidūrė ji, prisidėjusi prie e. skautų projekto, įtikinti vyresnio amžiaus žmones, kad informacinės technologijos nėra koks nors „naujųjų laikų blogis“ ir įpratinti jomis naudotis sprendžiant kasdienes problemas: „Svarbu žmogui užtikrintai pasakyti, kad mobilusis telefonas tikrai neiškrės kokio pikto pokšto, o veikiau atvirkščiai – jį galima panaudoti labai geriems tikslams. Ypač, kai visi turėjome tokią unikalią karantino patirtį ir stigo bendravimo“, – sako ji ir priduria, kad pasiryžimas mokytis naujų dalykų atsiperka su kaupu, tereikia trupučio kantrybės.

„Būna taip, kad žmogus paspaudžia porą kompiuterio mygtukų, kažkas nepavyksta ir jau nusivylęs sako, kad „laikas baigti su tais išmaniais mokslais“. Natūralu, kad ką nors darydami pirmą kartą žmonės nervinasi, bet giliai įkvepiame ir kartu darome, kol padarome“, – entuziazmo nestokoja Virginija.

Virginija įsitikinusi, kad vyresnio amžiaus žmonėms mokėjimas naudotis išmaniosiomis technologijomis tikrai praverčia ne tik dėl galimybės bendrauti virtualiai, bet sprendžiant buitinius klausimus: „Nebūtina apvažiuoti visų parduotuvių ieškant pigesnių prekių. Juk turint išmanų įrenginį ir interneto ryšį informaciją apie įvairias nuolaidas galima sužinoti ir neišeinant iš namų. Kitas, dažnam lietuviui aktualus pavyzdys – statybos ir remonto darbai. Reikia ką nors pataisyti – užtenka žvilgtelti internete, kokia norimo įrankio kaina, o gal jam taikoma nuolaida?“, – svarsto ji ir patikslina, kad vyresni žmonės aktyviai domisi internetinės bankininkystės ir sąskaitų apmokėjimo internetu galimybėmis.

Pralinksmino netikėta senjoro reakcija

E. skautui, anot Virginijos, būtini puikūs bendravimo įgūdžiai, mokėjimas rasti kalbą su įvairaus amžiaus žmonėmis. „Vyresni žmonės mėgsta gauti daugiau asmeninio dėmesio, prie jų mokymų metu reikia dažniau prieiti, taip jie jaučiasi drąsiau“, – teigia ji.

Pasakodama apie savo patirtį supažindinant vyresnius žmones su išmaniosiomis technologijomis, Virginija prasitaria, kad mokymų vedimas auditorijoje kartais padovanoja itin linksmų akimirkų.

„Smagu mokyti žmones gyvai, tada nutinka ir linksmų netikėtumų. Kartą kompiuterinio raštingumo   užsiėmimų metu vienam kursų lankytojui sukūrėme paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“. Jis niekaip negalėjo atsistebėti įvairiomis socialinio tinklo siūlomomis galimybėmis.

Atlikus šią užduotį užsiėmimo metu salėje įsivyravo tyla, o žmogus, kuriam buvo sukurta paskyra, niekaip negalėjo atsidžiaugti socialiniame tinkle atrastu pažįstamu ir, manydamas, kad jų pokalbis gyvas, sušuko: „O, Antanai, sveikas gyvas!!!“. Tas šūksnis buvo toks garsus, gyvas ir pilnas gerų emocijų“, – nuotaikingą situaciją prisimena e. skautė.

Tiesa, vėliau jai teko paaiškinti senjorui, kad nors skambučio galimybė egzistuoja, vis tik dažniau bendraudami per socialinius tinklus žmonės rašo vieni kitiems žinutes.

Virginija ne tik pati aktyviai padeda vyresniems žmonėms pažinti ir pradėti naudotis išmaniosiomis technologijomis, bet ir apie e. skautų tinklą pasakoja savo bičiuliams ir žada, kad jos iniciatyva e. skautų gretos didės.

Anot e. skautų veiklos koordinatoriaus A. Ruseckio, prisijungti prie e. skautų tinklo gali visi norintys ir tai padaryti labai paprasta: tereikia užsiregistruoti svetainėje www.prisijungusi.lt.

„Projekto interneto svetainėje galite susipažinti su ten esančia informacija apie e. skautų veiklą, o tuomet teliks atlikti nesudėtingą testą ir parsisiųsti e. skauto pasą. Su šiuo pasu reikia nuvykti į artimiausią biblioteką ir jos darbuotojai pakvies atvykti į konkrečius užsiėmimus“, – sako jis.

Asociacijos „Langas į ateitį” informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode